Медийна статистика - Тръмп лъже поне по 6 пъти средно на ден

5192
Медийна статистика - Тръмп лъже поне по 6 пъти средно на ден
Снимка: Getty Images/Guliver

3001 лъжи за 466 дни начело на САЩ – това е статистиката колко точно лъже сегашният американски президент Доналд Тръмп, изготвена от The Washington Post до края на април тази година.

Изчисленията показват, че става въпрос за над 6 лъжи средно на ден (6,5), но всъщност не всеки ден Тръмп лъже. В някои дни обаче американският президент буквално не може да бъде спрян – например на 25 юли, 2017 година, 53 пъти изрича лъжи, а на 29 ноември, 2017 година – 49 пъти. А на 28 април тази година казва 44 неверни твърдения, повечето от които в продължила 80 минути реч в Мичиган. Ето и някои от най-фрапиращите – че е създал 3 млн. нови работни места, докато официалната статистика сочи максимум 2,5 млн., че има невероятен успех в битката с безработицата, макар годишният ръст на новите работни места при неговото управление да е по-малък от този при Барак Обама, че заплатите растат за пръв път от години, макар тенденцията в САЩ да е за увеличение от 2014 година насам, че в момента на произнасяне на речта го слушат 32 000 души на живо, докато пред него има 4200 души, съгласно данните за закупените пропуски.

Тръмп се скри - няма да присъства на местенето на посолството на САЩ в Йерусалим

Американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията по преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, п...

Статистиката, която се води от една от най-авторитетните медии в САЩ и която е сред нарочените от Тръмп, показва увеличение на изричаните лъжи. През първите 100 дни от управлението си той е изричал невярна информация почти 5 пъти дневно (4,9).

Оказва се обаче, че дори Тръмп не е чак такъв лъжец, че всеки път да изрича различна лъжа. Той е повтарял подвеждаща информация, при това често по няколко пъти. Цели 113 лъжливи твърдения американският президент е казал поне 3 пъти.

72 пъти например Тръмп е казвал, че е прокарал най-голямата данъчна реформа в САЩ, с най-голямото намаление на данъците, а всъщност като обем реформата се класира едва на осмо място в американската история (бел. ред. - спестява 1,5 трилиона долара за 10 години). Най-значима е реформата на Роналд Рейгън от 1981 година, която носи спестяване на средства в размер на 2,89% от американския БВП, докато реформата на Тръмп спестява едва 0,9% от БВП. Дори реформа на Обама от 2010 година е по-значима (Актът за данъчни облекчения и създаване на нови работни места) – тя спестява средства в размер на 1,31% от БВП.

Цели 34 пъти Доналд Тръмп е казвал, че трябва да има стена по границата с Мексико, за да бъде спрян наркотрафикът. Това е изричано дори след като Американската агенция за борба с наркотиците изрично посочва, че по-голямата част от трафика върви или по легални канали, или през подземни тунели, т.е. бъдеща стена няма да повлияе с нищо. По отношение на прословутата стена, Тръмп казва 13 пъти публично, че строежът ѝ е започнал, дори след като Конгреса му отказа финансиране.

Тръмп заплаши специалния прокурор за разследването на руската намеса

След един уикенд без традиционните си постове в Twitter, президентът на САЩ Доналд Тръмп отприщи буря от туитове, като особено внимание...

31 пъти сегашният американски президент казва, че САЩ похарчили 7 трилиона долара за войни в Близкия изток – число, което нито една официална статистика не потвърждава.

Още една от големите външнополитически лъжи на Доналд Тръмп е, че съгласно сключеното ядрено споразумение с Иран, САЩ са дали на Иран 150 млрд. долара, но всъщност това са замразени до този момент ирански активи, намиращи се на територии, където ги достига американската юрисдикция. И, разбира се, не са за 150 млрд. долара – американското финансово министерство ги изчислява на 55 млрд. долара.

По отношение на Китай също има опашата лъжа – че благодарение на Тръмп китайците са почнали да купуват американско говеждо. Само че още при Обама споразумението за това с Пекин беше подписано. А 29 пъти Тръмп казва, че търговският дефицит на САЩ с Китай е 500 млрд. долара, докато всъщност е 300 млрд. долара.

Във връзка със статистиката на The Washington Post, сайтът WhoWhatWhy коментира, че Тръмп лъже толкова много, че е успял да се пребори със системата и медиите не успяват да се справят с цунамито от лъжи на считания за най-могъщ в света човек. WhoWhatWhy е проект на разследващия журналист Ръс Бейкър. Той е дългогодишен разследващ журналист, работил за издания като Newsday и The New York Times, като е известен с книгата си "Семейство от тайни", посветена на семейство Буш и предполагаемите връзки на Джордж Буш-старши със скандали като "Уотъргейт" и убийството на Джон Кенеди.

Тръмп подкрепи отговорна за мъчения в таен затвор за директор на ЦРУ

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че подкрепя противоречивия избор за директор на Централната разузнавателна агенц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка