Мексикански жени са били подложени на стерилизация в бежански център в САЩ?

7056
Мексикански жени са били подложени на стерилизация в бежански център в САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Мексико започнаха разследване, след като се появиха твърдения, че няколко мексикански жени са били подложени на принудителна стерилизация в център за настаняване на бежанци в американския щат Джорджия. Това съобщи  BBC, позовавайки се на министъра на външните работи на Мексико Марсело Ебрард.

"Вече сме установили връзка с шест жени, които вероятно са били подложени на подобна процедура", заяви Ебрард по време на пресконференция от 22 септември и допълни, че ако информацията бъде потвърдена, това ще е "сериозен проблем", който ще изиска предприемането на особени мерки. 

На 21 септември президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че правителството му може да подаде иск срещу САЩ, ако обвиненията се потвърдят. За необходимост от  разследване се обявиха 150 американски конгресмени. В свое писмо те сравняват случая с "тъмните времена в историята на САЩ", когато принудителната стерилизация е била законна в 32 щата.  

Отново - доклад с данни, че Китай принудително стерилизира ислямско малцинство

Китай принуждава жени от уйгурската малцинствена група да бъдат стерилизирани или да носят устройства за контрацепция, твърди проучване...

През септември Даун Утън - медицинска сестра, работеща в центъра заяви, че в него е разпространена практиката за провеждането на хистеректомия (операция по отстраняване на матката). По думите ѝ много испаноезични жени са били подложени на операцията без да могат да обяснят защо дадената процедура е била наложителна. 

Група американски и латиноамерикански правозащитници са написали жалба. В документа се твърди, че са известни най-малко пет случая на хистеректомия, проведена по непонятни причини. Доун Утън отбелязва, че някои от жените в лагера наистина са имали гинекологични проблеми, но се съмнява че всяка пациентка е имала нужда от толкова радикална хирургична намеса. По думите ѝ, лекарят, който е приемал е правел хистеректомия на "абсолютно всички, които е приемал."

Освен това той е предприемал други действия, които може да се приемат за стерилизация. Веднъж е приел момиче с киста на яйчника и в хода на операцията е премахнал здравия ѝ яйчник, в следствие пациентката отново е трябвало да се подложи на операция за пълното отстраняване на репродуктивните ѝ органи.

Утън допълва, че заради езиковата бариера много от жените не са разбирали защо ги насочват към лекар и каква операция се планира да им бъде направена. Те са получавали противоречива информация от сътрудниците на центъра и от самите лекари. Една от жените е избегнала операцията, тъй като е имала положителен тест за  COVID-19.

Перу - едно забравено престъпление

Нявсякъде имаше жени… Те плачеха, плачеха, плачеха, плачеха: "Боли ме, боли ме…", казах на медицинската сестра, че ме бо...

Компанията LaSalle Corrections, която управлява центъра за временно настаняване опровергава обвиненията. В изявление за New York Times, директорът на медицинските услуги на имиграционната и митническа служба на САЩ  Ада Ривера заяви, че по техни данни от 2018 година само две жени са били подложени на стерилизация.

Ривера допълва, че медицинските решения се взимат от медиците, а не от сътрудниците на правоохранителните органи.

Според конгресменът Прамила Джаяпал има подозрения, че на процедурата са били подложени 17-18 жени. Практиката за принудителна стерилизация на американките с различен оттенък на кожата е била разпространена в САЩ  през XIX и XX в. Едно от най-известните имена, свързвани с подобни процедури е гинекологът Джеймс Марион Симс - той има заслуги в развитието на науката, но и е правил операции на тъмнокожи жени без упойка. Наскоро негов паметник в Ню Йорк бе премахнат. 

Съветът по правата на човека към ООН е започнал разследване. В него участва и представител на САЩ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com