Мелбърн се спаси от заразата. Защо Европа още не може?

7397
Мелбърн се спаси от заразата. Защо Европа още не може?
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 110 дни след постановяването на нова карантина, експерти казват, че Мелбърн се очертава като световен лидер в борбата на болестта заедно с други места като Сингапур, Виетнам, Южна Корея, Нова Зеландия и Хонконг, съобщава БГНЕС. Райна Макинтайър, професор по биобезопасност в института "Кърби" в Университета на Нов Южен Уелс, заяви пред Би Би Си, че реакцията на Австралия е била "светлинни години напред" пред САЩ и Великобриания.

"Това е много шокиращо. Когато мислим за пандемии, не смятаме, че страните с високи доходи и с достатъчно ресурси ще се разпаднат, но точно това видяхме", каза тя. В 23:59 ч. местно време във вторник, 5 000 000 жители на Мелбърн видяха края на строгите мерки, чрез които бяха затворени у дома. Те са изтърпели едно от най-дългите и сурови ограничения в света - забрана за напускане на дома за пътуване, както и затваряне на магазини и ресторанти, след пламването на вируса в началото на юли, което доведе до второ блокиране на града. Това беше противоречиво, тежко за заетостта и изключително трудно за мнозина, но здравните експерти смятат, че е проработило. Има предпазлив оптимизъм, че с много малък брой случаи най-лошото е приключило.

Полицейски час в Мелбърн заради коронавируса

Австралийският щат Виктория наложи вечерен полицейски час за столицата Мелбърн като част от най-суровите ограничения досега в борбата с...

В понеделник градът, считан за епицентър на втората вълна на COVID-19 в Австралия, отчете нула нови ежедневни случаи за първи път от юни. В началото на август Мелбърн регистрира над 700 и десетки смъртни случаи. Столицата на щата Виктория беше в центъра на развиваща се криза в общественото здраве. Маската беше задължителна в целия щат Виктория, а Мелбърн беше под нощен комендантски час. Животът замря на закрито, докато на фронтовата линия на невидима война нарастващият брой на жертвите включваше здравни работници и жители на домове за възрастни хора. Истинското въздействие върху психичното здраве може никога да не бъде известно.

При глобална пандемия стратегиите за контрол на заболяванията варират в различните държави. Ключова част от защитата на Австралия е нейната география. Това е голям и изолиран остров. През март тя затвори международните си граници за чужденци, за да спре внасянето на зараза. В Австралия са направени близо 8,5 милиона теста от началото на пандемията. Повече от е1/3 от тях са били във Виктория.

Допуснти са били и грешки. В хотелите в Мелбърн вирусът успя да премине от гостите към персонала и след това, в общността, предизвиквайки втора смъртоносна вълна. Тези решения се разглеждат в съдебно следствие в момента. Бяха отптравени и критики, че здравната служба на Виктория не разполага с достатъчно ресурси, когато кризата избухна и, че в ранните етапи проследяването на контактите на някои болни е неадекватно. Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че Виктория "е имала големи предизвикателства, но се подобрява".

Четири са основните стълба в мерките на Австралия срещу COVID-19, според управляващите. А именно: затварянето на международните граници; еднакво добра система за тестване в щати и територии; проследяване на контакти, където Нов Южен Уелс е поставил "златния стандарт"; дисциплинирана общност, приела протоколи за дистанциране.

Арест в центъра на Мелбърн по подозрение за атентат

Заподозрян с неизвестно устройство е арестуван на автомивка в град Мелбърн, след като е бил извикан специален отряд сапьори, съобщават ...

Не можем да успеем да задържим болестта, освен ако не променим начина си на живот, докато не получим достатъчно ваксини, които са да действат ефективно за всички“, предупреждават експерти. И допълват, че не е добре просто да се примирят "с отричането" и да си пожелаят животът им да се нормализира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com