Може ли мастурбацията да пребори Covid?

18902
Може ли мастурбацията да пребори Covid?
Снимка: iStock/Guliver

Със смъртоносен вирус, циркулиращ през последната година и половина, много хора се чудят как да засилят имунитета си.

Когато за първи път Covid започна да предизвиква хаос в западния свят през март 2020 г., в Google се развихриха търсения: „може ли мастурбацията да повиши имунитета“, докато хората търсеха начини да се защитят. Получените в търсачката отговори не бяха обнадеждаващи, сочещи, че няма разлика между това дали ще хванете Covid и не, тъй като има много фактори, които влияят върху риска човек да получи болестта.

Но д-р Дженифър Ланда, специалист по хормонална терапия, твърди, че правенето на любов със себе си може да укрепи естествените защитни сили на организма, информира "Сън".

„Мастурбацията може да създаде подходяща среда за укрепване на имунната система“, каза тя пред "Men’s Health".

Но има ли някакви доказателства за това?

Едно малко, но обещаващо проучване сред 11 мъже, на които е било неудобно да мастурбират, докато изследователите вземат кръвни тестове, предполага това. Публикувано през 2004 г., то показва, че мастурбацията води до временен скок на имунните клетки, включително на клетките убийци, които се борят с вирусите. Пример за това са лимфоцитите - белите кръвни телца, които се борят с чужди нашественици, между които коронавирус. Ефектът е продължил около 45 минути след оргазъм, според изследването на Катедрата по медицинска психология на Университетската клиника в Есен, Германия.

Изследователите пишат: „Тези открития показват, че компонентите на вродената имунна система се активират от сексуална възбуда и оргазъм.“

Това предполага, че мастурбацията може да помогне за предотвратяване на инфекция като коронавирус да стане сериозна, ако я хванете.

Но при почти 20-годишното проучване реално липсва информация за това как мастурбацията влияе върху имунитета при жените.

Експертите обаче казват, че мастурбацията може като цяло да бъде добра за имунитета чрез непрякото ѝ въздействие върху тялото.

Д-р Джагдиш Хубчандани, професор по обществено здраве в Държавния университет в Ню Мексико, заяви пред "Medical News Today", че не е лесно да се определи дали мастурбацията причинява увеличение на самите имунни клетки или това се дължи на намаляване на стреса. Оргазмите като цяло ви помагат да се отпуснете, да намалите стреса, да повдигнете настроението и да спите по-добре, като всичко това може да бъде ключово за поддържане на имунитета.

В проучване, публикувано във „Frontiers in Public Health“, почти половината от мъжете и жените, които мастурбирали преди лягане, казват, че или са получили по-добро качество на съня, или са заспали по-бързо.

В същото време изследванията показват, че оргазмите предизвикват освобождаването на окситоцин, известен още като „хормон на любовта“. Това от своя страна може да намали нивата на хормона на стреса кортизол, който въпреки че има някои ползи, като например борба с възпалението, никога не е добър в големи количества.

Смята се, че стресът потиска имунната система, което може да увеличи податливостта към настинки и други заболявания, потенциално Covid.

Д -р Феличе Герш, гинеколог и акушер, специализирана в женското здраве, заяви, че мастурбацията няма да попречи на коронавируса.

„Но можете да кажете: "Това със сигурност няма да причини вреда“, каза тя пред "Mashable". „Мисля, че посланието за вкъщи е, че няма негативи от нея“, каза тя.

Други проучвания показват, че мастурбацията може да предотврати рак на простатата при мъжете и инфекции при жените, вероятно поради това как гениталиите реагират физически на оргазъм, а не защото укрепва имунитета.

Имунната система е сложна мрежа с множество линии на защита. Силата ѝ варира от човек до човек, като фактори като възраст, лекарства и хранене допринасят до голяма степен.

С всичко казано дотук, ако искате имунната ви система да работи както трябва, можете да опитате следните трикове:

- Яжте здравословна и балансирана храна с много плодове и зеленчуци.

- Упражнения - NHS казва да се опитате да поддържате 150 минути интензивна активност седмично.

- Спрете да пушите и намалете алкохола.

- Минимизирайте стреса и увеличете максимално съня.

- Вземете допълнителни предпазни мерки, като редовно миете ръцете си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com