Над 100 000 са вече жертвите на COVID-19

3493
Над 100 000 са вече жертвите на COVID-19
Снимка: iStock

Броят на заразените с коронавирус в света през седмицата се е увеличил с 50%, а смъртните случаи - със 70%. Това става ясно от последните данни за разпространението на заразата. Ако преди седем дни коронавирусът зарази около 0,01% от световното население, сега той вече е 0,02%.

Въпреки стряскащите данни, според експерти пандемията се забавя: ако през предишната седмица броят на заразените се е удвоил, то през последните седем дни – той е увеличен "само" един и половина пъти. В момента са потвърдени около 1,6 милиона случая на инфекция, тоест на всеки 100 хиляди души около 19 заразени. 

Генерал Мутафчийски: На път сме да провалим всичко - никъде в Европа няма такова движение по улиците

Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците, на път сме сами да провалим всичко. Това каза пр...

Има и друг оптимистичен факт - броят на възстановените продължава да расте бързо. За седмица те са нараснали с 80% и са около 357 000. Броят на смъртните случаи, обаче, също нараства - с повече от 70%, В Европа лидери в тази мрачна статистика са Италия и Великобритания, където смъртността надвишава 12%. В световен мащаб той се е увеличил от 5% на 6% за седмица, пише БГНЕС. 

Инфекцията продължава да се разпространява. Потвърдени случаи не са регистрирани само в няколко страни - 13,5% от общия брой. В рамките на тази седмица са регистрирани първи случаи на зараза в Йемен и Абхазия. Таджикистан и редица малки островни държави продължават да устояват на заразата с нито един регистриран случай. 

Петимата лидери по отношение на броя на заразените сред страните претърпяха значителни промени в позициите си. Ако първите три – САЩ, Испания и Италия остават непроменени, то Китай, от който започна разпространението на вируса, се премести от четвъртото място на шесто. През последните седмици там коронавирусът е открит при не повече от 100 души на ден. Той беше изпреварен от Германия и Франция, които съответно са на четвърто и пето място в света. Неслучайно Световната здравна организация предупреди още миналата седмица, че Старият континент вече е център на заразата. 

Най-голямо увеличение има в САЩ, където броят на случаите за седем дни е нараснал с над 220 000. В редица страни броят на новите случаи достига 4 000 на ден - по-специално в САЩ, Италия, Испания, Турция и Великобритания. По 2 000 се регистрират ежедневно в Германия и Иран, по 1 000 - в Белгия, Холандия, Канада и други. Делът на смъртните случаи сред заразените с коронавирус в света през седмицата е нараснал до 6%. Лидерите са Италия, САЩ и Испания.

Над 1000 са вече жертвите на коронавирус в Турция

98 души са починали от коронавирус в Турция през последното денонощие. Така общият броя на жертвите в страната достигна 1006 души, съоб...

Степента на смъртност в САЩ обаче не е много висока - 3,6%, особено на фона на Италия и Великобритания, където тя е 12,2%. Една от най-ниските ставки към момента е в Германия - 2%.

Броят на хората, които са се възстановили в сравнение с миналата седмица, се е увеличил с 1,8 пъти, като преди седем дни е имало 200 000. Освен Китай, където около 95% вече са се възстановили, броят на излекуваните в Испания и Германия нараства най-бързо - във всяка от тези страни са повече от 50 000. В Северна и Южна Америка вече са се заразили с 200 000 повече в сравнение с миналата седмица. В същото време американските власти казват, че ситуацията в основните огнища на коронавирусна инфекция в страната постепенно се стабилизира. Третата позиция е заета от Източна Азия, но само 6 000 нови случая са регистрирани там за седмица.

В същото време в света нараства броят на тестваните за откриване на коронавирусна инфекция. Лидерите по този показател са САЩ (2,3 милиона тестове), Германия (1,3 милиона) и Русия (повече от 1 милион). В някои страни, като Естония, вече се подготвят за масово тестване на населението за коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com