Над 200 инцидента в самолети заради задължителното носене на маски

3496
Над 200 инцидента в самолети заради задължителното носене на маски
Снимка: iStock/Guliver

Понастоящем маските са нещо обичайно за самолетни полети и понякога стават повод за неприятни конфронтации относно тяхното използване. От началото на пандемията стюардесите и членовете на екипажи съобщават на федералното правителство за над 200 инцидента, в които са били тормозени или заплашвани заради политиките за използване на маски по време на полет, съобщава БГНЕС. В един от случаите стюардеса съобщава, че четирима пътници, които не са били с маски са я тормозили заради това, което те са нарекли „прост проблем с маската“. Ситуацията станала толкова напрегната, че самолетът трябвало да се върне към портата. При друг инцидент пътник, който продължил да сваля маската си, обърнал очи и казал на стюардесата да пази тишина. После изкрещял: "Млъкни!"

Други стюардеси са се сблъсквали с агресивни прояви на неподчинение. Стюардеса отбелязва, че пътник отказва да постави маската отново след обслужване на напитки на борда, въпреки многобройните предупреждения. В крайна сметка този човек казал на екипажа: "Е, ако държа бутилката си с вода, не мога да нося маската си, нали?" След това пиел от водата бавно през останалата част от полета. По този повод той се възползвал от политика, която позволява на пътниците да свалят маските си, докато активно ядат или пият. Когато авиокомпаниите въведат задължителни политики за носене на маски, за да поддържат дейността си, задачата за прилагане на правилата често се пада на стюардесите.

СЗО счита, че маските от плат пазят и срещу новите варианти на коронавируса

Маските от плат са ефикасни, дори срещу новите варианти на коронавируса, защото начинът на предаване е същият. Това обяви Световната зд...

В САЩ, където такава основна мярка за сигурност срещу COVID-19 е доста политизирана, тази задача може да бъде предизвикателна. Понякога е наистина опасно. „Постигането на масово изпълнение на нормите е една от най-трудните части от нашата работа“, казва Али Малис, стюардеса в „ American Airlines“ и представител в Асоциацията на професионалните стюардеси. "Считаме се за основни работници, но няма заплащане за рискови условия или нещо подобно", добави той. Авиокомпаниите и членовете на екипажа съобщават, че по-голямата част от пътниците спазват правилата за използване на маски. Профсъюзите на стюардесите обаче казват, че техните членове редовно срещат пътници, които реагират с войнственост, устни заплахи и дори физически нападения.

При липсата на федерални разпоредби за използването на маски, много стюардеси смятат, че не могат да направят малко, за да гарантират спазването им. Или дори да се предпазят от бурни реакции и атаки. Президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, с която нареди на федералните агенции да изискват маски на летищата и самолетите. Също така във влакове, фериботи, автобуси и други средства за обществен транспорт. И стюардесите приемат новината. Ситуацията стана много тревожна. До точката, че Федералната авиационна администрация (FAA) наскоро обяви, че ще предприеме по-строг подход за справяне с непокорните пътници.

До 30.03.21 г. пътниците, които нападат, заплашват, сплашват или пречат на екипажа на авиокомпания, могат да бъдат изправени пред глоби до 35 000 и дори да бъдат задържани, според FAA.

Един от случаите от миналия август: Според агенцията, в полет на „Allegiant Air“ ударил стюардеса, извикал обиди и грабнал телефон, докато екипажът говори на капитана за отказа на пътника да носи маска. Агенцията предложила глоба от 15 000 долара. Същият месец се случва различен случай. Пътник в полет на „SkyWest Airlines“ от Атланта до Чикаго сваля маската си, малтретира други пътници и тормози сексуално стюардеса, съобщи FAA. Агенцията предложи глоба от 7500 долара. През ноември 2020 г. агенцията отчита 108 пътнически инцидента през годината. Въпреки това FAA не посочи колко от тези инциденти са свързани с проблема с маската. Всички големи авиокомпании в САЩ вече имат политики за маски. И няколко от тях дори са въвели „списъци за изключване на полети“, които забраняват на определени пътници, които отказват да носят маски, да летят с тях по време на пандемията.

Байдън задейства военен закон, за да предотврати липса на специални маски срещу коронавируса - и не само

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, в който се използва Законът за производството при военно положение, за да се реагира с акти...

И все пак, федералното изискване за носене на маски на самолети осигурява критично одобрение за стюардесите, казват синдикатите. Именно, като тези, които редовно се занимават с непокорни пътници. „Липсата на федерални насоки или заповеди затруднява стюардесите. И стана по-трудно поради непоследователни мандати в САЩ “, казва Тейлър Гарланд, говорител на Асоциацията на полетните служители-CWA пред СИ ЕН ЕН. Гарланд добави, че обща реакция на стюардесите от пътниците, които отказват да носят маски, е, че "това не е закон". Федералното изискване, добави той, "би премахнало този аргумент за тях". Активистите казват, че това също би направило нещата по-справедливи Федералното задължително използване на маски за лице в авиационния ред би разгледало и това, което групите за права на пътниците виждат като проблем с неравномерното прилагане. Което, според тях, е резултат от разрешаването на авиокомпаниите да въведат и да наложат мерки за сигурност срещу COVID-19 сами.

„Много е съмнително каква власт имат авиокомпаниите в публичните пространства, за да казват на хората да носят маска. И ако не го направят, какви биха могли да бъдат наказанията “, каза Пол Хъдсън пред Се Ен Ен. Хъдсън е президент на FlyersRights.org. Например, някои родители съобщават, че са били свалени от полети, тъй като малките им деца не са били с лицеви защитни средства. Това, въпреки противоречивите насоки за общественото здраве относно това дали от малките деца трябва да се изисква да носят маски. Оттогава много авиокомпании преразгледаха изискванията на маската на децата си. Хъдсън обаче заяви, че вярва, че единните стандарти ще подобрят безопасността и справедливостта.

Повече от 30 транспортни синдикати подадоха петиция до Министерството на транспорта миналата година, призовавайки маските да бъдат задължителни за всички търговски превози. Междувременно FlyersRights.org официално поиска от отдела да направи същото за самолети и летища. Но администрацията на Тръмп отказа да изисква маски на самолети, влакове, автобуси и фериботи. И той го направи с аргумента, че на практика вече не е необходимо да се пази лицето. Главният съветник на тогавашния министър на транспорта Илейн Чао пише в писмо, че такива разпоредби не са необходими. И тя цитира протоколи, издадени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Той споменава и за политиките за маски, които вече съществуват от авиокомпаниите и други транспортни системи. Отделът добави, че „не трябва да има повече разпоредби, отколкото е необходимо“.

Остават въпроси относно това, кога ще влезе в сила указът на Байдън, който изисква маски за лице при пътувания между щатите и как ще бъде приложен. Активисти като Хъдсън заявиха, че са загрижени, че това не може да бъде изпълнено без официално одобрение от Министерството на транспорта и други съответни агенции. Въпреки това, текстът на заповедта на Байдън инструктира федералните агенции да предприемат действия. И все пак авиокомпаниите и стюардесите са оптимисти. Джо Байдън ясно заяви, че възнамерява да въведе национален мандат. Но и специално за транспорт, включително самолети “, каза Гарланд. "Това ще допринесе много за подпомагане на стюардесите и ще стане много ясно, че трябва да се качвате в самолета с маска и да я носите през цялото време".

С лицеви опори наказват чужденци без маски на о-в Бали (ВИДЕО)

Чужденци, заловени без маски на индонезийския остров Бали, са обект на необичайно наказание – лицеви опори, предава АФП. Видеокл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com