X
 
 

Нагласени ли са процесът и присъдата за корупция на бивш бразилски президент?

1471 1
Нагласени ли са процесът и присъдата за корупция на бивш бразилски президент?
Снимка: Getty Images/Guliver
Министърът на правосъдието на Бразилия е замесен в голям скандал. Лични съобщения на Серджо Моро изтекоха в медиите и предизвикаха съмнения в безпристрастността, морала и етиката му, предаде БГНЕС.

Преди да стане министър, Моро беше съдия. Той ръководеше "делото на века" в Бразилия, в което през 2017 година беше уличен в корупция бившия президент Лула да Силва.

Бившият бразилски президент Лула Да Силва с нова присъда

Съд в Бразилия осъди на 12 години и 11 месеца затвор бившия президент на страната Луис Игнасио Лула да Силва по обвинения в корупция и ...

Изтеклите съобщения на Моро са до прокурора по това дело. Въпреки че съдията е длъжен да е безпристрастен по отношение на обвинението и защитата, Моро пращал на прокурора инструкции за фокуса на обвинението, темпото на поднасяне на доказателствата и поредицата от задачи за разследващите екипи.

Съобщенията са пращани чрез кодираното мобилно приложение "Телеграм", което се ползва от "Ислямска държава" за вербуване на симпатизанти. Както Серджо Моро, така и прокурора по делото твърдят, че в изнесената комуникация няма нищо незаконно.

Правосъдната комисия на Сената в Бразилия изпрати призовка на Моро, който ще дава обяснения пред сенаторите.

Социалистът Лула да Силва не беше допуснат до миналогодишните президентски избори, заради осъдителната присъда издадена от Серджо Моро. Проучванията на общественото мнение тогава показваха, че той е начело сред кандидатите за нов президент. В негово отсъствие президент стана крайнодесният бивш военен Жаир Болсонаро, който назначи Серджо Моро за министър на правосъдието.

Масов протест срещу съдията, постановил да бъде пуснат осъден за корупция бразилски президент

Най-малко 100 прокурори, работещи във федералните и регионални следствени органи на Бразилия, са подписали оплакване срещу действията н...

Хакнатите съобщения бяха публикувани от разследващия сайт Интерсепт (The Intercept). Очакват се и още разкрития, защото от сайта обявиха, че са получили огромно количество данни за скандалното дело за корупция "Автомивка", което разтърси политическия и финансов елит в Бразилия.

Един от консервативните вестници в Бразилия вече поиска оставката на Серджо Моро. В позиция на редакцията на "Естадо де Сао Пауло" се казва, че напускането на поста е най-малкото, което трябва да направи Моро.

Съдията от Върховния съд на Бразилия Жилмар Мендес каза, че публикуваните съобщения могат да бъдат използвани за наказателно дело срещу Серджо Моро. Според Мендес, въпреки че хакването на лични съобщения е незаконно, има начин събраните доказателства да бъдат вкарани в съда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  до. бърлгария. от. гл. шеф на тайно разузнаване. някой вписва от наше име днес. ще блокираме всички сайтове. несе опитвайте дани имитирате.
 • Бомба! Извънредно! 1 Бомба! Извънредно! преди 5 месеца Профил на трол?
  Социалистът Лула да Силва е бил лично корумиран от комуниста Ким Чен Ун за да му продаде един аквариум с пирани, в който да си хвърля предателите генерали.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  до. цял. свят. от. гл. шеф на тайно разузнаване. умолявамеви всички пазетесе от фалшиви новини.
  : 0 !
Последно в Актуално