Напрежение в Белия дом след честитката на Тръмп към Путин

5804
Напрежение в Белия дом след честитката на Тръмп към Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Белият дом е под голямо напрежение след унизителното изтичане на детайли около решението на президента Доналд Тръмп да поздрави спечелилия изборите руски президент Владимир Путин.

В момента се води истински лов за откриването на човека, който огласи бележките, приготвени преди разговора, включително и надписа върху тях „НЕ ПОЗДРАВЯВАЙТЕ“, който е пренебрегнат.

Ще отпадне ли Сергей Лавров от новото правителство на Путин?

Има вариант руският външен министър Сергей Лавров да не влезе в състава на новото правителство на прясно преизбраният президент Владими...

Тръмп пренебрегна съвета на някои от своите помощници и се обади на Путин.

Освен това стопанинът на белия дом поздрави Путин, въпреки царящото в Щатите убеждение, че изборите в Русия не са били проведени както трябва, че има доказателства за насипване на бюлетини в урните, заради цензурата по отношение на медиите и хвърлянето в затвора на политически опоненти на властта в Кремъл.

„Вашингтон пост“ и други медии съобщиха, че екипът настоятелно е съветвал Тръмп да не поздравява Путин и че трябва да осъди отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания. Само че Тръмп не се съобразил с нито един от съветите, предаде БГНЕС.

Изтичането на такава деликатна информация сочи за хаоса в текущата работа в Белия дом и пълното незачитане на съветите от вътрешния кръг около президента. С детайли около телефонния разговор са били запознати много малък брой служители, само тези, които са на висшите постове в администрацията и самият президент.

Каква България искат феновете на Путин?

Това трябва да се знае: българските фенове на Путин, които сега са обзети от възторг от разгромната му победа, пропагандират същото кат...

Пожелали анонимност служители казали пред АФП, че е в ход издирването на подалия информацията човек. Един служител допусна, че документите за подготовката за разговора са били класифицирани, поради което изтичането им сред обществеността е престъпление.

Изтичането на детайлите без съмнение е вредно за Белият дом, който вече е в безпорядък. Съюзниците, най-вече Великобритания, бяха разгневени от отсъствието на солидарност от страна на Тръмп след атаката с химическо оръжие срещу двойния агент Сергей Скрипалл и дъщеря му Юлия в град Солсбъри.

Белият дом изчака няколко дена, преди да осъди нападението, за извършител на което Лондон посочи директно Кремъл, а Москва отрече.

Появата на бял свят на документите също така увеличи голямата дипломатическа победа за Москва, предлагайки легитимност на Путин и осигурявайки му възможност за лавиране между западните съюзници и в самия Бял дом.

Тръмп и Путин са разговаряли по телефона

Президентите на Русия и САЩ Доналд Тръмп и Владимир Путин са разговаряли по телефона във вторник по случай триумфа на руския държавен г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com