Нещата за Тръмп в процедурата по импийчмънт стават все по-неприятни

6452
Нещата за Тръмп в процедурата по импийчмънт стават все по-неприятни
Снимка: Getty images/Guliver

Изразът "хвърли бомба" се използва прекалено често от журналистите, но днес (де факто вчера, 20 ноември, българско време) във Вашингтон това наистина се случи, пише Антъни Зърчър за BBC.

Посланикът на САЩ в ЕС пусна торпедо, което отвори голяма дупка в защитата на Белия дом срещу обвиненията, че Доналд Тръмп незаконно е оказвал натиска на чужда държава с вътрешнополитически цели. Корабът на Тръмп се пълни с вода и въпросът сега е какво може да бъде спасено, пише Зърчър според БГНЕС.

Рекс Тилърсън критикува Тръмп заради украинската афера

По време на процеса на импийчмънт критиците на Тръмп се опитват да докажат, че се е опитал да постигне лични цели с помощта на възможно...

Високопоставеният дипломат Гордън Съндланд каза по време на публичните изслушвания в Конгреса по процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп, че президентът на САЩ е заповядал да се окаже натиск на Украйна, за да разследва семейството на политическия противник на Тръмп Джо Байдън. Посланикът заяви, че инструкциите дошли от личния адвокат на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани - бивш кмет на Ню Йорк. Посланикът обяви пред конгресмените, че Джулиани е искал от украинците публично изявление, че започват разследване на корупция срещу Байдън. Адвокатът на Тръмп конкретно посочил компанията Burisma, където сина на Джо Байдън беше член на борда на директорите.

Изслушванията определят дали Тръмп е задържал гласувана от Конгреса военна помощ за Украйна с условие за започването на разследване от Киев срещу Байдън и сина му Хънтър. Тръмп отрича да е извършил нещо нередно. По американските закони не е позволено да се търси помощ от чужда държава за добиването на предимство в изборите.

Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ при Барак Обама, е един от основните конкуренти на Доналд Тръмп в предстоящите след година президентски избори в САЩ.

Разследването се води от депутатите от Демократическата партия, които са политически противници на републиканеца Тръмп. То се опитва да установи дали президентът е задържал гласувана от Конгреса на САЩ военна помощ за Украйна, за да окаже натиск на новия президент на страната Владимир Зеленски да обяви разследване за корупция срещу Байдън.

Ако бъде намерен за виновен, Тръмп е изправен пред възможността да бъде свален от поста президент на САЩ. За да стане това факт, Камарата на представителите в Конгреса на САЩ трябва да гласува за свалянето му, а след това Сената на САЩ, който е контролиран от републиканците, трябва с мнозинство от две трети да подкрепи импийчмънта на президента.

Тръмп "силно обмисля" да даде показания в разследването за импийчмънт

Президентът Доналд Тръмп заяви, че "силно" обмисля да отговори на предизвикателство на опозиционните демократи, като даде показания в р...

"Знам, че членовете на парламентарната комисия постоянно се опитват да вкарат тези сложни проблеми в рамките на прости въпроси. Имаше ли размяна на услуги? Отговорът е "да", каза Сондланд по време на изслушването. Посланикът уточни, че лично не е чувал Тръмп да дава инструкциите за натиск върху Украйна, но ги е получил от Джулиани, с който той и други американски дипломати били принудени да работят, въпреки нежеланието им.

Гордън Съндланд е богат хотелиер, който даде значителни суми за предизборната кампания на Тръмп.

Президентът на САЩ отговори на казаното в Конгреса, като изнесе пред репортери във Вашингтон разпечатка от телефонен разговор между него и Съндланд. В разговора Тръмп казва: "Нищо не искам. Това е, което искам от Украйна - нищо."

Милиардерът каза, че не познава много добре Гордън Съндланд, но му изглеждал като "свестен човек".

Руди Джулиани също отхвърли казаното от посланика по време на изслушването. Адвокатът заяви, че "никога не се е срещал със Съндланд и са си разменили съвсем малко обаждания."

Първа голяма заплаха за президентството на Тръмп - по процедурата за импийчмънт

Водещ американски дипломат даде най-интересните показания в първия ден на публичните изслушвания в Конгреса в САЩ по процедурата за имп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка