Нови обвинения в САЩ за руска намеса в полза на Бърни Сандърс

4979
Нови обвинения в САЩ за руска намеса в полза на Бърни Сандърс
Снимка: Getty Images/Guliver

В САЩ често се спекулира в руска помощ за президента Доналд Тръмп. Сега обаче в американската преса се появи друга версия.

Американски държавни служители заявиха, че сенатор Бърни Сандърс разполага с помощта на Русия в предизборната си кампания и това е опит на Москва да се намеси в хода на демократичните процеси на страната, пише вестник The Washington Post.

Според източниците, които пожелаха анонимност, президентът на САЩ Доналд Тръмп и конгресмените също са били информирани, че Русия се опитва да помогне на сенатора от Върмонт да се превърне в кандидат за президент на Демократическата партия – основната опозиционна политическа формация в страната.

Все още не е известно под каква форма Москва помага на Сандърс, казват още източниците. Прокуратурата на САЩ заключи, че през 2016 г. Русия e използвала социалните медии, за да подкрепи Бърни Сандърс срещу Хилъри Клинтън като част от по-мащабна кампания за дискредитирането на кандидата за президент от миналата година. Целта според прокуратурата е била Тръмп да бъде избран за президент.

„Не ме интересува кой (руският президент Владимир) Путин иска да види като президент“, заяви Сандърс в свое изявление по-рано, цитиран от Фокус.

„Моето послание към Путин е ясно - не се намесвай в изборите в САЩ. Като президент аз ще направя всичко възможно това да не се случва“, каза още той.

„През 2016 г. Русия използва пропаганда, разпространена в интернет, за да сее раздор у нас и, както аз го разбирам, те ще го направят отново през 2020 г. Напълно е възможно част от неприятното интернет съдържание, приписано на нашата предизборна кампания, да не идва от наши привърженици“.

Информацията, че Русия подкрепя Сандърс, дойде, след като висш служител на американското разузнаване заяви пред Конгреса по-рано, че Русия иска Тръмп да бъде преизбран, считайки администрацията му за по-приемлива за интересите на Кремъл.

По време на този закрит брифинг, който служители на разузнаването проведоха пред членове на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, конгресмените бяха информирани, че Сандърс е бил информиран за руската намеса. Перспективата, че две съпернически кампании ще получат подкрепа от Москва, изглежда отразява онова, което американските разузнавателни служби по-рано описаха като желанието на Русия да сее противоречия в САЩ и да предизвика недоверие към американската избирателна система.

На митинг в Невада в петък, 21 февруари, Тръмп нарече твърденията, че Путин иска да му помогне „дезинформация“.

„Защо да не предпочетат Бърни (Сандърс), който прекара медения си месец в Москва?“, попита Тръмп, като имаше предвид пътуванията на сенатора до бившия Съветски съюз през годините.

След като Washington Post публикува статия за брифинга пред Камарата на представителите, Сандърс каза пред репортери, че самият той е получил информация за случващото се „преди около месец“. На въпроса защо Сандърс не е докладвал за това, той отговори:

"Защото присъствам на много разузнавателни брифинги, за съдържанието на които не информирам обществеността“.

Сандърс не разкри почти никакви подробности относно това, което са му съобщили разузнавателните служби.

„Не беше ясно каква точно роля ще играят те“, каза той, като имаше предвид Русия.

Социологическо проучване: Не се вижда кой може да е конкурент на Тръмп

6 от 10 американци вярват, че настоящият американски президент Доналд Тръмп ще запази поста си за втори мандат. В същото време, според ...

„Бяхме информирани, че Русия и евентуално някои други страни ще се намесят в хода на тази предизборна кампания. И ето какво мога да кажа на Русия: не се намесвайте в американските избори“.

На въпрос защо информацията за този брифинг се появява едва сега, тоест месец по-късно, Сандерс отговори:

„Помислете, оставаше ден преди срещата на Демократическата партия в Невада. Защо мислите, че това стана известно в момента?“

Разузнавателните служби отказаха да коментират въпроса.

Заключението на разузнавателните служби, че Русия би предпочела да види Тръмп начело на САЩ, ядоса президента. Тръмп рязко осъди Джоузеф Магуайър, който по това време заемаше длъжността директор на националното разузнаване, както и служителите на Службата за националното разузнаване, за това че са предали тази информация на конгресмените. Според Тръмп демократите могат да използват тази информация срещу него по време на предизборната кампания.

Сандърс печели първичния вот в Невада, замесена ли е Русия

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандерс победи на първичния вот за президентската номинация на Демократическата партия в щата Невада, с...

Според един висш служител на администрацията му, президентът е казал, че Русия се опитва да всява раздор между демократите и иска да повлияе на хода на демократичните избори за кандидати за държавен глава. Служители на разузнаването също така са информирали Тръмп, че Русия иска да помогне на Сандърс.

Сандърс предупреждаваше по-рано за заплахата от чужда намеса в изборите в САЩ и критикува Тръмп, че не полага достатъчно усилия, за да я предотврати.

„Нека поясним - не трябва да живеем в отрицание, позволявайки на Русия и други държави да подкопават нашата демокрация и да ни разделят“, каза сенаторът през януари 2020 г.

“Русия използва различията, които съществуват в нашето общество. Ще работим за разрешаването на тези различия“.

По време на дебата на кандидатите за демократи в сряда, 19 февруари в Лас Вегас, Сандърс косвено обвини Русия, заявявайки, че е съвсем вероятно други страни да се опитват да манипулират мнението на хората чрез социалните мрежи, в опит да подхранват разделенията между демократите.

Трябва ли Путин да се страхува от Сандърс?

Владимир Путин трябва да се страхува от Бърни Сандърс. С такова заглавие излиза британският вестник The Guardian, като коментира презид...

„Всички помним 2016-та година. Спомняме си, че Русия и други страни направиха опити да се намесят в нашите избори и да ни разделят“, каза Сандърс.

"Не казвам, че това се случва отново, но не би ме изненадало."

През последните няколко седмици противниците на Сандерс изразиха загриженост за поведението на неговите привърженици, обвинявайки ги в агресивно нападение на влиятелен профсъюз в Невада, който разкритикува предложения от сенаторът план за развитие на здравната система и заяви, че той не прави достатъчно, за да контролира реториката на своите ревностни онлайн привърженици.

В отговор на това сенаторът се опита да се дистанцира от подобни изявления на своите привърженици и няколко пъти публично изрази предположение, че тази онлайн реторика може да идва от други страни.

Въпреки скептицизма на Тръмп относно опитите на Русия да подкопае основите на американската демокрация, служители на неговата администрация многократно предупреждаваха, че Русия планира да се намеси в американските избори и да засили разделенията между американците като част от стратегията си за отслабване на позициите на Вашингтон в света. Според някои анализатори целта на Кремъл е да предизвика възможно най-голямо разцепление в рамките на държавата, а за целта хакерите и троловете на Москва ще подкрепят различни кандидати в изборите в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com