Нови протести в САЩ заради полицейско насилие и нови големи сблъсъци (ВИДЕО)

7921
Нови протести в САЩ заради полицейско насилие и нови големи сблъсъци (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика бунтове в Минеаполис и други големи американски градове след появата на видео от задържането на Флойд, документирало полицейското насилие – причина за смъртта на Флойд. На видеото се вижда, че при ареста на 46-годишния афроамериканец един от полицаите притиска гърлото му с крак, а Флойд моли да бъде пуснат, защото не може да диша.

От няколко дни Минеаполис е арена на жестоки протести. Полиция, екипирана за борба с безредиците, използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу протестиращи, които нарушават въведения полицейския час в Минеаполис - за да ги задържи далеч от полицейското управление, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Полицаите, подпомагани от войници от Националната гвардия, дълго време се сдържаха от конфронтация с демонстрантите от страх от задълбочаване на кризата, а и защото първоначално те не бяха многобройни.

Най-малко един човек е убит, а други трима са ранени от огнестрелни рани в Индианаполис, Индиана, по време на протестите заради смъртта на Джордж Флойд. Това съобщи за CNN шефът на полицията на града Рандал Тейлър.

Според него, служител на реда също е получил леки наранявания по време на съботния протест в града. Полицията започна разследване на случилото се, а гражданите бяха посъветвани да избягват събирания на местата на протестите.

В Минесота и няколко други щата тази седмица започнаха масови протести и безредици, след като бе публикуван онлайн видеозапис от ареста на 25 май в Минеаполис на Джордж Флойд, заподозрян в използване на фалшиви банкноти. На 26 май четиримата служители на реда, виновни за смъртта му, бяха уволнени, а единият от тях беше арестуван по обвинение в убийство.

Полицията в Ню Йорк използва лютив спрей, за да изтласка група протестиращи от магистрала. Протестът беше организиран заради смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

По-рано част от демонстрантите се събраха на Бруклинския мост и от там завиха към естакадата на магистралата, блокирайки движението в двете посоки. Магистралата минава по източния бряг на Манхатън.

След това протестиращите поеха по магистралата, за да слязат от нея. Полицията спазваше дистанцията, но в последния момент се приближи и поиска протестиращите да напуснат пътното платно възможно най-бързо. В отговор, ругатни и обиди бяха отправени към служителите на реда. В резултат на това се стига до сблъсъци и към полицаите полетяха бутилки с вода. Отговорът на полицаите - лютив спрей. Някои протестиращи са задържани.

След като хората са изгонени от пътя, тълпата се е разпръснала.

Един от лидерите на тази група Видал Гузман заяви, че задачата на протестиращите е да отидат до Бруклинския мост и по този начин да привлекат вниманието на пресата и цялата общественост към проблема с полицейското насилие.

"Около хиляда души участваха в нашата акция днес. Започнахме в Харлем, имаше около 500, след това се присъединиха и други групи", каза Гузман. "Имаме нужда от справедливост. Ще се борим срещу полицейската бруталност", добави той.

СНИМКИ!

Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи във Вашингтон, съобщава кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието.

Няколко протестиращи са хвърлили пластмасови бутилки с вода срещу полицията, а след това са приближили кордона. Полицията отвърнала със сълзотворен газ. Протестиращите, кашляйки, са се разпръснали.

Някои служители на Тайните служби на САЩ са били ранени при демонстрациите. "Някои демонстранти прибягнаха до насилие, нападнаха офицери и специални агенти на Сикрет сървис с тухли, камъни, бутилки и други предмети. Редица офицери и специални агенти от отдела на Тайните служби бяха ранени при нападението", се казва в изявление на "Сикрет Сървис".

Освен това са били задържани шестима души. Нито един от протестиращите не е успял да премине оградата на Белия дом. "Сикрет Сървис" зачита правото на събирания, молим хората да се събират спокойно в името на общата сигурност", заключава службата.

Като цяло протестът край Белия дом е преминал мирно, в него са участвали няколкостотин души.

Протести имаше и в други американски градове - както и твърдения, че полицията ги е превърнала в сблъсъци, а преди намесата ѝ те са били мирни!  Служителите на реда са задържали около 1 400 души в 17 града в САЩ. А кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети въведе полицейско час поради безредиците. По-рано полицейски час бе въведен и в много други градове, включително Минеаполис, Денвър, Луисвил, Портланд. Кметовете на Синсинати и Милуоки също обявиха полицейски час заради безредиците.

Според телевизионния канал ABC, полицията в Лос Анджелис е използвала сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. Съобщава за ранени полицаи. По-рано бе съобщено, че полицията обявява за незаконно събирането на хора в централната част на града във връзка със смъртта на Джордж Флойд. Над 400 души бяха задържани по време на протестите.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заклейми снощните бунтове в град Минеаполис като дело на "крадци и анархисти", съобщава АФП.

"Смъртта на Джордж Флойд на улицата в Минеаполис е голяма трагедия", заяви президентът по време на пътуването си до космическия център Кенеди във Флорида, където беше свидетел на излитането на кораба Crew Dragon. Но той добави, че паметта на Флойд е "опозорена от бунтовници, крадци и анархисти", и призова за "помирение, а не омраза, справедливост, а не хаос".

Тръмп съобщи и, че е разговарял със семейството на Джордж Флойд. "Разбирам болката", каза Доналд Тръмп от Белия дом. "Семейството на Джордж има право на правосъдие", цитира думите му "Фигаро". "Хората от Минесота имат право на сигурност", каза той.

Кандидатът за президент на САЩ на демократите Джо Байдън осъди насилието в протестите срещу расизма, които избухнаха в цялата страна, но заяви, че американците имат право да демонстрират.

"Протестирането срещу такава бруталност е правилно и необходимо. Това е пълноценен американски отговор", се казва в изявление на демократичния кандидат за президент. "Но изгарянето на общинска собственост и ненужното разрушение не е. Насилието, което застрашава животи, не е. Насилието, което унищожава и закрива бизнеса, обслужващ общността, не е", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com