"Ню Йорк Таймс": САЩ вярват, че част от украинските власти стоят зад убийството на Дугина

8885
"Ню Йорк Таймс": САЩ вярват, че част от украинските власти стоят зад убийството на Дугина
Снимка: Facebook/Alexandr Dugin

Американските разузнавателни агенции смятат, че части от украинското правителство са дали разрешение за атентата край Москва, при който на 20 август беше убита Даря Дугина – дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“ на 5 октомври.

Даря Дугина загина, след като колата, която шофираше, се взриви на път в Подмосковието. В автомобила, който е на баща ѝ, е била поставена бомба. Руските спецслужби проведоха съмнително бързо разследване, след което заявиха, че са разкрили двама замесени украинци в убийството – Наталия Вовк и Богдан Циганенко, а зад тях били украинските разузнавателни служби. Според версията на ФСБ Циганенко бил част от украинска диверсионна група и е оказал съдействие на сънародничката си, която е обвинена като извършител на "терористичната атака" (както Москва я нарича).

Играта със смъртта на Дугина: Къде издиша руската версия?

Невероятно бързото "разкриване" на убийството на дъщерята на идеолога на Путин Александър Дугин, и свързването на заподозряната в него ...

Украйна отрича каквато и да намеса в атентата срещу дъщерята на "мозъка на Путин". Появиха се дори съмнения, че всичко е инсценировка на руските спецслужби - четете повече тук.

Иля Пономарьов - бивш член на руската Дума, който гласува против анексирането на Крим, твърди, че за убийството е отговорна група, съставена от проукраински и антипутински бойци, действащи в Русия. Тя е известна като Националната републиканска армия. Много американски служители обаче са скептични към твърденията на Пономарьов, пише "Ню Йорк Таймс".

Изданието цитира официални лица, които твърдят, че САЩ не са участвали в нападението нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга помощ. Американски служители също така заявяват, че не са знаели предварително за операцията и че ако са били потърсени за консултации, са щели да се противопоставят на убийството.

Твърди се, че след атентата американски служители са направили забележка на свои украински колеги във връзка с убийството на Дугина.

Папа Франциск за Дугина: Невинните плащат за войната

Папа Франциск призова да се предприемат „конкретни стъпки“, за да се сложи край на войната в Украйна и да се предотврати ри...

Строгата оценка за украинското съучастие, за която до момента нямаше публична информация, е била споделена в правителството на САЩ миналата седмица. Висши служители на Украйна са повторили пред американското разузнаване, че не са отговорни за атентата.

Съединените щати са обезпокоени, че подобни атаки - макар и с висока символична стойност - имат малко пряко въздействие на бойното поле и биха могли да провокират Москва да извърши удари срещу висши украински служители, пише „Ню Йорк Таймс“. Американските официални лица са „разочаровани от липсата на прозрачност от страна на Украйна“ по отношение на нейните тайни военни планове, особено на руска територия.

ОЩЕ: Киев разкрива списъка си с руски цели пред САЩ, за да получи ракетните системи ATACMS

От началото на войната украинските служби за сигурност демонстрират способността си да достигат до Русия, за да провеждат операции по саботаж. Убийството на Дугина обаче би било една от най-смелите операции досега - показваща, че Киев може да се стигне много близо до видни и високопоставени руски граждани.

Някои американски служители подозират, че бащата на Дугина - Александър Дугин, е бил действителната цел на операцията и че оперативните работници, които са я извършили, са вярвали, че той ще бъде в автомобила заедно с дъщеря си. Ултранационалистът, който е един от най-изявените руски гласове, призоваващи Москва да засили войната срещу Украйна, е водещ привърженик на империалистическа Русия.

Изявление на полка "Азов" по повод терористичната атака срещу Дугина

От полка "Азов", част от Въоръжените сили на Украйна, разпространиха нарочно изявление по повод терористичната атака срещу Даря Дугина,...

Американските служители, които разказват за разузнавателните данни пред NYT, не разкриват за кои елементи от украинското правителство се смята, че са разрешили мисията, кой е извършил нападението и дали има подпис на президента Володимир Зеленски. Служителите на САЩ, информирани за украинските действия, говорят при условие за анонимност заради секретната информация.

Цитираните представители на САЩ не казват кой от американското правителство е отправил забележките към Киев и на кого от украинското правителство са били връчени. Не е известно какъв е бил точният отговор на Украйна.

Въпреки че Пентагонът и шпионските агенции споделят с украинците поверителна разузнавателна информация за бойното поле, помагайки им да открият руски командни пунктове, линии за снабдяване и други ключови цели, украинците невинаги казват на колегите си от САЩ какво планират да правят, пише "Ню Йорк Таймс".

ОЩЕ: САЩ "пази" Герасимов и Шойгу, но помага на Украйна с разузнаване за други руски генерали

Съединените щати са оказвали натиск върху Украйна да сподели повече за военните си планове, но са се увенчавали само със спорадичен успех. В началото на войната американски служители признават, че често са знаели повече за руските военни планове - благодарение на интензивните си усилия за събиране на информация - отколкото за намеренията на Киев.

Мъжът на предполагаемата убийца на Дугина е бил проруски агент, разкри журналист

Андрей Вовк, съпругът на Наталия Вовк (която руската ФСБ обвини в убийството на Даря Дугина), е бил един от организаторите на сепаратис...

Оттогава насам сътрудничеството се засилва. През лятото Украйна споделя със САЩ и Великобритания плановете си за военната контраофанзива, планирана за септември. Представителите на Вашингтон обаче нямат пълна представа за "конкуриращите се центрове на власт" в украинското правителство, включително военните, службите за сигурност и кабинета на Зеленски. Това обяснява защо някои части на украинското правителство може да не са знаели за заговора относно Дугина.

Запитан за оценката на американското разузнаване, Михайло Подоляк - съветник на президента на Украйна, повтаря, че украинското правителство отрича да е замесено в убийството на Дугина. "Отново ще подчертая, че всяко убийство по време на война в една или друга страна трябва да носи със себе си някакво практическо значение", казва той пред изданието този вторник. "То трябва да изпълнява някаква конкретна цел, тактическа или стратегическа. Човек като Дугина не е тактическа или стратегическа цел за Украйна".

"Имаме други цели на територията на Украйна", добавя Подоляк. "Имам предвид колаборационисти и представители на руското командване, които могат да бъдат полезни за членовете на нашите специални служби, работещи по тази програма, но със сигурност не и Дугина".

Въпреки че подробностите около диверсионните действия на контролираната от Русия територия са забулени в мистерия, украинското правителство все пак признава, че е убивало руски служители в Украйна и е саботирало руски оръжейни заводи и складове за оръжие. Високопоставен украински военен служител, който отказва да бъде идентифициран поради чувствителността на темата, заявява, че украинските сили - с помощта на местни бойци - са извършили убийства и нападения срещу обвинени украински сътрудници и руски официални лица в окупираните територии. Сред тях е и назначеният от Кремъл ръководител на Херсонска област, който беше отровен през август и трябваше да бъде евакуиран в Москва за спешно лечение.

Някои американски служители смятат, че е изключително важно да се ограничи този "опасен авантюризъм", особено политическите убийства.

Умря за победата: Опорните точки на Дугин и на погребението на дъщеря му (ВИДЕО)

Във вторник, 23 август, в телевизионния център Останкино в Москва се проведе прощална церемония с Даря Дугина, дъщерята на идеолога на ...

Въпреки това през последните дни официални лица от САЩ подчертават, че отношенията между Вашингтон и Киев остават силни. Опасенията на САЩ относно агресивните тайни операции на Украйна в Русия не са довели до известни промени в предоставянето на разузнавателна, военна и дипломатическа подкрепа на правителството на Зеленски или на украинските служби за сигурност. Държавният секретар Антъни Блинкен увери в телефонен разговор украинския външен министър Дмитро Кулеба, че САЩ ще продължават да подкрепят страната му на дипломатическия фронт, а Пентагонът одобри нов пакет оръжия на стойност 625 млн. долара. Вижте тук какво съдържа той.

Вашингтон обаче иска да избегне допълнителна ескалация с Москва.

Според САЩ руснаците може би обмислят нови стъпки да увеличат интензитета на войната, включително чрез подновени опити да убият висши украински лидери. Според „Ню Йорк Таймс“ Володимир Зеленски е „топ мишената“ на „руските екипи за убийства“, както по време на нападението срещу Киев в началото на войната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com