Обама: Историята ще даде оценка за ролята на Фидел Кастро

1497
Обама: Историята ще даде оценка за ролята на Фидел Кастро
Снимка: Gettyimages

"Историята ще отсъди какво е било огромното въздействие на тази необикновена личност" върху Куба и света, заяви американският президент Барак Обама по повод смъртта на водача на кубинската революция Фидел Кастро, съобщиха осведомителните агенции.

В изявлението се посочва, че в този тежък момент Съединените щати протягат "приятелска ръка на кубинския народ".

Обама, който заедно с Раул Кастро, брата на Фидел Кастро и президент на Куба, постави началото на историческо нормализиране на отношенията между двете страни, отбелязва, че те в продължение на почти шейсет години са били белязани от "раздори и дълбоки политически разногласия". В същото време той подчертава, че неговото правителство е работило усърдно, за да остане този период в миналото.

Сега кубинците ще си спомнят миналото, но и ще погледнат в бъдещето. И когато го правят, трябва да помнят, че имат "приятел и партньор" в лицето на Америка, заявява още президентът на САЩ, предаде Дарик.

Конгресменът Ед Ройс, председател на комисията по външните работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, каза, че Кастро ще бъде запомнен с "репресии в страната си и подкрепа за тероризма в чужбина", предаде ДПА.

"Повече от половин век кубинският народ страда под бруталната диктатура на клана Кастро", каза републиканецът Ройс, който е от Калифорния. "Никой никъде не бива да управлява толкова дълго, колкото управлява Кастро", заяви той. По думите му Раул Кастро - братът на Фидел Кастро, наследил го във властта, "не е по-добър за кубинците, които се стремят към свобода".

Американският сенатор Тед Круз, чийто баща е кубински изгнаник, каза, че смъртта на Фидел Кастро "не може да върне хилядите му жертви, нито да утеши семействата им", предаде ДПА.

Почина Фидел Кастро

Бившият кубински лидер Фидел Кастро почина днес в дома си в Хавана, предаде АФП. Информацията бе потвърдена от неговия брат Раул Кастр...

"Днес си спомняме (за жертвите на Кастро) и почитаме смелите души, които водиха самотна борба с жестоката комунистическа диктатура, която той наложи на Куба", написа Круз във Facebook. Тексаският политик не успя да спечели номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент тази година, припомня ДПА.

"Един тиранин е мъртъв", написа в Twitter републиканката Илеана Рос-Лехтинен, член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ от Флорида. В същото време тя подчерта, че "въпреки че Фидел Кастро е мъртъв, новият шеф, Раул, е точно същият".

Флорида има много жители от кубински произход. Много от тях, или родителите им, са избягали от Куба след идването на Фидел Кастро на власт. Хиляди хора излязоха днес по улиците в южния американски щат да празнуват след новината за кончината на историческия лидер на Кубинската революция.

В същото време медиите в САЩ обрисуваха суров портрет на бившия кубински лидер Фидел Кастро, който почина в петък на 90 години, предаде АФП. Някои го описаха като "репресивен лидер", а други - като "мъчение" за десетима президенти на САЩ.

В електронните си издания тези медии отделиха голямо място на "революционния лидер, който предизвикваше" САЩ, както написа в. "Ню Йорк таймс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка