Окончателно: САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19

10737
Окончателно: САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19
Снимка: Getty Images/ Guliver

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, изискващ разсекретяване на разузнавателни материали за потенциалните връзки между избухването на пандемията COVID-19 и лаборатория в китайския град Ухан, предаде АФП.

"Трябва да стигнем до дъното на произхода на Covid-19..., включително потенциалните връзки с Института по вирусология в Ухан", заяви Байдън в изявление, цитирано от БГНЕС. "При прилагането на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще сподели възможно най-много от тази информация", добави той. "Споделям целта на Конгреса за разкриване на възможно най-много информация за произхода" на коронавируса, каза той.

И ФБР вярва, че Ковид е тръгнал от китайска лаборатория

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че според бюрото Ковид-19 (COVID-19) "най-вероятно" произхожда от "контролирана от китайското пр...

Байдън заяви, че през 2021 г., след встъпването си в длъжност, е "наредил на разузнавателната общност да използва всички налични инструменти за разследване". Тази работа "продължава", но ще бъде оповестена възможно най-много информация, без да се причинява "вреда на националната сигурност", каза той.

Пекин категорично отхвърля възможността изтичане на информация по време на изследванията в лабораторията в Ухан да е отключило глобалната пандемия. Въпреки това голяма част от Конгреса иска да продължи да развива теорията, а въпросът се превърна в опорна точка най-вече за републиканските опоненти на Байдън. Конгресът прие и изпрати законопроекта на Байдън през март.

Епидемията започна през 2019 г. в източния китайски град Ухан, като досега по официални данни е довела до почти седем милиона смъртни случая в света, от които над един милион в Съединените щати. Но здравните служители и американската разузнавателна общност продължават да са разделени по въпроса дали той се е разпространил случайно сред хората от заразено животно или е изтекъл по време на изследвания, предприети в Института по вирусология в Ухан.

Министерството на енергетиката на САЩ - една от американските агенции, разследващи бедствието - заключи с "ниска степен на увереност", че вирусът вероятно е дошъл от лаборатория, като се съгласи с оценката на ФБР, но противоречи на заключенията на няколко други агенции.

COVID-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория - ново заключение на САЩ

Вирусът, който предизвика пандемията COVID-19, най-вероятно се е появил в резултат на изтичане от лаборатория, но не и в резултат на ки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...