ООН създава фонд за подкрепа на бедните страни в борбата срещу COVID-19

1660
ООН създава фонд за подкрепа на бедните страни в борбата срещу COVID-19
Снимка: Getty images/Guliver

ООН създава фонд за оказване на помощ на страните с ниски и средни доходи в борбата с коронавируса и справяне с последиците от кризата COVID-19, заяви генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

Документът е посветен на глобалния отговор на социално-икономическото въздействие на пандемията COVID-19, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

ООН: Карантината увеличава опасността от домашно насилие

Предприетите в цял свят ограничителни мерки във връзка с борбата срещу коронавируса, повишават опасността от домашно насилие. Това заяв...

"ООН създава нов многостранен целеви фонд за възстановяване и реакция на COVID-19, за да помогне на страните с ниски и средни доходи да реагират на извънредната ситуация и да се възстановят от социално-икономическия шок", каза Гутериш по време на видеопрезентация.

Освен това в доклада му се казва, че на 13 март СЗО, заедно с Фонда на ООН и Швейцарския благотворителен фонд, са създали първия по рода си отговор на ефектите от коронавирус. Този фонд позволява на хора, корпорации и институции навсякъде по света да се обединят в глобални усилия за борба с коронавируса и неговите последици.

"Набраните средства ще помогнат на здравните работници, работещи на преден план, да свършат работата си, да лекуват пациенти и да проведат предварителни изследвания в областта на лечението и ваксините. Към днешна дата над 200 000 лица и организации са допринесли за този фонд, като са събрали повече от 95 милиона долара", се отбелязва в доклада.

ООН призовава корпорациите и представителите на бизнеса да предоставят финансова и техническа подкрепа на правителствата, като инвестират в този фонд.

ООН: Човечеството води война с COVID-19 и засега я губи

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, изказвайки се на срещата на върха на Г-20, проведена във видеоконференция, скептично заяви...

По-рано Гутериш обяви старта на глобален план за хуманитарна реакция на обща стойност 2 милиарда долара за финансиране на борбата срещу COVID-19 в най-бедните страни в света. Като част от плана за хуманитарна реакция, ще бъдат доставени необходимото лабораторно оборудване за тестване на вируса и лекарства за лечение в уязвимите страни. В допълнение, станции за миене на ръце ще бъдат инсталирани в лагери и населени места. Предвижда се да стартират информационни кампании, които да обясняват как да защитите себе си и другите от вируса. Планът предвижда създаване на хъбове в цяла Африка, Азия и Латинска Америка за придвижване на хуманитарни работници и доставки там, където са най-необходими.

Последните новини за коронавируса може да следите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Австралийската полиция в Сидни: Убиецът се е насочвал към жени

Исторически процес: Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Вълна от медузи заплашва Венецуела

Джонсън: Ще предложа законопроект за помощ на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com