От „корав пич“ до „хладнокръвен убиец“: американските президенти за Путин

4977
 От „корав пич“ до „хладнокръвен убиец“: американските президенти за Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя за първата си среща на върха с Владимир Путин, когото той нарече „убиец“, АФП разглежда мненията на неговите предшественици за руския президент.

Клинтън: Студен и твърд

Американският президент Бил Клинтън поздрави Путин за встъпването в длъжност президент на Русия през 1999 г. с думите, че е "достатъчно твърд, за да държи Русия обединена".

Клинтън, който имаше добра връзка с Борис Елцин, го намира за студен, но в мемоарите си пише, че „Елцин е избрал наследник, който има уменията и способността да управлява бурния политически и икономически живот на Русия по-добре, отколкото Елцин би могъл. "

Буш: Между любовта и омразата

Джордж Буш лично нарече Путин „един студен пич“, преди да бъде избран. Но той беше очарован при първата им среща в Словения през 2001 г., като каза, че гледа право в очите, за да „усети душата“.

"Той е човек, дълбоко отдаден на страната си", добави той.

Твърде дълбоко религиозният Буш е бил трогнат от история, която Путин му е разказал за това как кръст, който е подарен от майка му, е бил единственото нещо, което е оцеляло при пожар в дачата му (селска вила).

Неговият вицепрезидент Дик Чейни обаче не помръднал, когато видял Путин: „Мислех само: КГБ, КГБ, КГБ“. Той визира съветската тайна служба, към която някога е принадлежал руския президент.

Но отношенията се влошиха и от двете страни, когато Буш каза на датския премиер през 2006 г., че Путин "не е добре информиран. Това е все едно да спориш с осмокласник с грешни факти."

Путин заяви, че няма да позволи да бъде поучаван за демокрацията. "Не бихме искали да имаме демокрация като в Ирак", каза той пред репортери по време на съвместна пресконференция с лидера на САЩ.

Буш също така каза на британския премиер Тони Блеър, че едва не е изгубил самообладание по време на среща с Путин, казвайки: "В един момент толкова ме ядоса, че едва не посегнах през масата и не го фраснах. Той имаше подигравателен тон, отправяйки обвинения към Америка."

Когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., Буш се изправил срещу Путин директно на Олимпийските игри в Пекин, пише той в своите мемоари. Казал му, че го е предупредил, че грузинският президент е с гореща кръв.

"И аз съм с гореща кръв", отговорил Путин.

„Не, Владимир“, отвърнал Буш. „Ти си студенокръвен“.

Обама: От отегчено хлапе до хладнокръвен убиец

Джо Байдън: Путин е умен, жилав и достоен противник

Президентът на САЩ Джо Байдън смята руския лидер Владимир Путин за "достоен съперник", умен и корав политик, съобщава Агенция ТАСС,&nbs...

Отношенията между САЩ и Русия станаха най-хладни след Студената война по времето на първия чернокож президент на Америка. Барак Обама не се опитваше да скрие подозрението си към руския лидер. „Нямам лоши лични отношения с Путин“, каза той пред репортери през 2013 г. "Когато водим разговори, те са откровени... и конструктивни. Знам, че пресата обича да се фокусира върху езика на тялото и той има някакъв лежерен вид, приличащ на отегчено хлапе в задната част на класната стая..."

Припомняйки известната фраза на Буш, неговият и министърът на отбраната на Обама Робърт М. Гейтс пише в мемоарите си: „Когато за пръв път погледнах в очите на Путин през 2007 г., точно както очаквах, видях хладнокръвен убиец“.

Тръмп: „Харесвам Путин“

Доналд Тръмп никак не се стараеше да прикрие възхищението си от руския лидер, дотолкова, че мнозина във Вашингтон се зачудиха дали не е бил вербуван от шпионските агенции на Кремъл, които Путин някога е ръководил.

"Харесвам Путин, а той харесва мен", настоя Тръмп миналата година, казвайки на журналиста Боб Удуърд, "колкото по-корави и опасни" са силните лидери, "толкова по-добре се разбирам с тях".

Путин: Русия е отворена за размяна на затворници със САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю, излъчено в понеделник, че Русия е отворена за евентуална размяна на затворници със...

Тръмп заяви след срещата на върха през 2018 г., че е по-склонен да вярва на Путин, отколкото на ФБР за руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ.

"Президентът Путин казва, че Русия не е част от това. Не виждам причина защо да бъде", добави той.

Байдън: „Убиец“

Президентът Джо Байдън продължи твърдата линия на Обама с руския лидер, като предупреди почти веднага щом влезе в Белия дом, че "дните на търпимост от страна на САЩ" към престъпленията в Кремъл са приключили.

Запитан дали смята, че Путин е "убиец", Байдън каза: "Да, смятам".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com