Откриха ново състояние на материята

11483
Откриха ново състояние на материята
Снимка: iStock/Guliver

Материята може да приеме много форми - от познатите твърда, течна и газообразна, до по-сложни състояния, открити на границите на физиката. Сега изследователи установиха ново своеобразно състояние на материята, което са нарекли "топологична свръхпроводимост".

Изследователите разгледали поведението на определен тип квазичастици, взаимодействие, което се държи като частица, дори и да не е такова. Интересни в това проучване са фермионите на Майорана, които са определени като свои собствени античастици.

Тъмна материя в Слънчевата система няма

Астрономите имат проблем. Когато изучават големи структури от Вселената, се получава, че за тяхното задържане заедно не е достатъчна гр...

Квантовите компютри използват силата на квантовата механика за изпълнение на изчислителни задачи. Те имат потенциала да правят сложни изчисления с изключителна лекота, но преди да има напълно функциониращ квантов компютър, учените трябва да се справят с много предизвикателства.

Един от тях е стабилността на кубитите (квантовите битове). Изчислителните единици на тези машини са доста деликатни, борещи се да се справят с шума в околната среда. Фермионите на Майорана са склонни да бъдат по-здрави, така че се предполага, че биха могли да направят добри кубити. Смята се, че фермионите на Майорана се появяват при определени фазови преходи на свръхпроводници и се смята, че този преход е топологичната свръхпроводимост, наблюдавана от изследователите.

"Нашите изследвания успяха да разкрият експериментални доказателства за ново състояние на материята - топологична свръхпроводимост", казва в изявление старшият ръководител на проучването Джавад Шабани, доцент по физика в Нюйоркския университет. "Това ново топологично състояние може да се манипулира по начини, които биха могли както да ускорят скоростта на квантовите изчисления, така и да увеличат мястото за съхранение."

Екипът е успял да види появата на тази топологична свръхпроводимост в двуизмерна система, но учените вярват, че системата може да бъде мащабируема.

Как се създава материя от светлина?

Учени от института Макс Планк в Германия и техни колеги от Кралския колеж във Великобритания възнамеряват в най-скоро време да проведат...

Ако наблюденията им са правилни, откритието им може да се използва за конструиране на кубити, както за извършване на изчисления, така и за съхраняване на квантова информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com