Петролът отново падна под $50 за барел след опасенията за свръхпроизводството

3771
Петролът отново падна под $50 за барел след опасенията за свръхпроизводството
Снимка: Getty Images/Guliver

През днешната търговия цените на черното злато се понижават с близо 1% на фона на рязко повишение на американските петролни запаси и с оглед на нарастващи опасения, че разнобоят сред членовете на ОПЕК относно предстоящото официално споразумение за ограничаване на производството може да попречи за решаване на проблема с глобалното свръхпредлагане.

Според данни на Американския петролен институт (API) запасите на суров петрол в САЩ са нараснали през последната седмица с цели 4,8 млн. барела при очаквания за доста по-скромно повишение с около 1,5 млн. барела.

Това провокира спад на петролните цени в началото на днешната азиатска търговия с над 1%, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижиха до 49,21 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрол сорт "Брент" удариха дъно от 50,13 долара за барел. По този начин американският лек суров петрол се понижава за трета поредна сесия на търговия под важното психологическо ниво от 50 долара за барел, след като седмица по-рано (на 19-и октомври) успя да поскъпне до 52,22 долара за барел - недалеч от тазгодишния връх от 52,28 долара, достигнат на 9-и юни. Евентуален спад на американския суров петрол и под 49 долара за барел може да задълбочи неговото низходящо движение дори към областта между 47,50 и 47,00 долара, прогнозират анализатори.

Поскъпването на щатския долар към 9-месечен връх спрямо останалите основни валути на фона на засилващите се очаквания за повишение на лихвите на Фед през декември също допринася за понижението на цените на "черното злато" през последните дни на търговия, предаде БНР.

Петролът преодоля спорезумението на ОПЕК и отново тръгна надолу в Азия

Цените на петрола се ориентираха към спадане в понеделник сутринта в Азия. Пазарът е на път да преглътне обявеното миналата седмица и...

Търговци отбелязват, че боричканията в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по въпроса за планираното намаляване на производството също допринасят за настоящия натиск на петролните пазари. Ирак, който е вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, настоява да бъде изключен от сделката, твърдейки, че се нуждае от приходите от продажбите на петрол, за да се бори с "Ислямска държава". Други членове на картела, включително Либия и Нигерия, вероятно също ще бъдат освободени от ангажимента за ограничаване на производството, докато Иран, Венецуела и Индонезия е малко вероятно да намалят техните добиви.

В същото време не е ясна и позицията на Русия, която е основен петролен производител извън картела. Русия нееднократно сигнализира за желанието си да се присъедини към планираното от ОПЕК намаляване на производството, но в последно време редица нейни официални представители заемат обраната позиция. Така например дипломатическият представител на Русия в ОПЕК - Владимир Воронков беше цитиран от руска медия да казва, че намаляване на производството не представлява опция за нас.

Трябва да се има предвид, че ако Русия в крайна сметка не се включи в общите усилия, това би означавало, че основата тежест при съкращаването на производството ще бъде понесена от членове на ОПЕК като Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените Арабски Емирства.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com