Полицейски час и в Ню Йорк, но напрежението заради Джордж Флойд не стихва (ВИДЕО)

4114
Полицейски час и в Ню Йорк, но напрежението заради Джордж Флойд не стихва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио обяви късно снощи полицейски час от 23:00 до 5:00 ч., в момент, в който почти цялата страна е обхваната от протести заради смъртта на Джордж Флойд, предаде БГНЕС.

Заявявайки, че "подкрепя мирен протест", Де Бласио написа в Twitter, че е взел решението след консултация с губернатора на щата Андрю Куомо, следвайки лидерите на други големи градове в САЩ, които въведоха комендантски час в опит да ограничат насилието и грабежите.

В съвместно изявление кметът и губернаторът заявиха, че градът ще удвои присъствието на полицията, "за да предотврати насилието и имуществените щети", особено в търговски райони, включително Манхатън, където бяха счупени витрини и извършени грабежи през нощта. "Не можем да оставим насилието да подкопае посланието на този момент. Това е твърде важно и посланието трябва да бъде чуто", каза де Бласио.

Изказвайки се за MSNBC малко след налагането на полицейски час, губернаторът Куомо изрази опасения, че протестите, привличащи хиляди, могат да разпространят още повече епидемията от коронавируса, чиито епицентър е Ню Йорк.

Казвайки, че той стои "зад протестиращите и тяхното послание", Куомо допълни, че "насилието и грабежите, станали в Ню Йорк, са били лоши за града, щата и цялото национално движение, подкопавайки и разсейвайки фокуса от тази праведна кауза."

Въпреки мерките, в Бъфало, Ню Йорк, стана нов инцидент - джип буквално разкъса полицейски кордон, като при инцидента има поне двама ранени.

Размириците в цялата страна бяха предизвикани миналата седмица от убийството на невъоръжен афроамериканец в Минеаполис. В продължение на девет минути полицай натиска с коляно по врата Джордж Флойд, след като го арестува за предполагаемо закупуване на цигари с фалшива банкнота.

Демонстрациите имаше на цялата територия на САЩ, а в някои райони ескалираха в насилие. Протестите излязоха и извън страната - хиляди се събраха в столиците на Холандия и Ирландия в понеделни, съобщи АФП.

Като нарушиха ограниченията срещу коронавируса, демонстрантите както в Амстердам, така и в Дъблин носеха плакати с надписи "Black Lives Matter" заради смъртта на Джордж Флойд в Минесота.

Протестите, които разтърсват американските градове в продължение на шест нощи, сега се разпространиха по целия свят, като митинги имаше дори в Лондон и Нова Зеландия.

Около 3000 протестиращи се събраха в центъра на Амстердам, заставайки близо един до друг, въпреки мерките за социално дистанциране заради коронавируса, съобщиха местните медии.

В Дъблин множеството протестира пред посолството на САЩ в понеделник следобед, като хората скандираха името на Флойд и запазиха минута мълчание. Полицията обяви, че между 2000 и 3000 души са участвали в мирната демонстрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка