Политическите маневри за Венецуела не спират

1420
Политическите маневри за Венецуела не спират
Снимка: Getty Images/Guliver

Самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо и американският вицепрезидент Майк Пенс казаха, че са договорили нови стратегии за свалянето на президента на Венецуела Николас Мадуро, предаде БГНЕС.

"Надяваме се на мирен преход към демокрация, но президентът Тръмп даде да се разбере - всички опции са на масата", каза Майк Пенс след среща с Хуан Гуайдо в столицата на Колумбия. "Хуан Гуайдо има нашата подкрепа 100%", допълни Пенс.

Президентът на Колумбия поиска затваряне на пръстена около Мадуро

Държавният глава на Колумбия Иван Дуке призова членовете на Групата от Лима да създадат "по-мощен и ефективен" пръстен около президента...

Срещата стана, след като четирима души бяха убити и стотици ранени в сблъсъци на границите на Венецуела с Колумбия и Бразилия, като управляващите спряха със сила опита на опозицията да внесе чуждестранна хуманитарна помощ в страната.

Междувременно Съединените щати обявиха нови санкции срещу Венецуела. Четирима сенатори бяха включени в черен списък, подготвен от Вашингтон. Съединените щати призоваха и своите съюзници да замразят всички активи на държавната петролна компания на Венецуела.

Срещата между Пенс и Гуайдо стана по време на събиране на Групата от Лима - сдружение на 14 държави от Северна и Южна Америка, основано с цел търсене на решение на кризата във Венецуела. Групата от Лима определи Николас Мадуро като "заплаха за стабилността в региона", но държавите се обединиха зад позицията, че във Венецуела не трябва да се използва военна сила.

Съединените щати обаче не са член на Групата от Лима и на няколко пъти отправяха закани към режима в Каракас. Може би и заради това бразилският вицепрезидент Хамилтон Моурао предупреди, че страната му няма да позволи от нейна територия да тръгне американска военна операция срещу Венецуела. Бразилия е сред държавите, които признават председателя на парламента Хуна Гуайдо за легитимния лидер на Венецуела.

САЩ към Гуайдо: На 100 % сме с вас

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предаде съобщение от държавния глава Доналд Тръмп за лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, к...

Министърът на външните работи на Бразилия Ернесто Араужо пък каза, че вече се забелязват пукнатини в режима на президента на Венецуела Николас Мадуро. В последните два дни около 100 войници дезертираха от армията, следвайки призивите на опозицията.

Според Мадуро обаче Съединените щати, че искат да "изфабрикуват криза", за да започнат война в Южна Америка. "Съединените щати искат петрола на Венецуела. И са готови да предизвикат война за него", каза Николас Мадуро пред журналиста Том Ямас в интервю по ABC.

Според президента, плановете на Съединените щати ще се провалят. Той нарече председателя на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо, когото САЩ признава за легитимен лидер на страната, "марионетка на САЩ". Мадуро пак настоя, че Венецуела няма нужда от американска хуманитарна помощ.

"Доналд Тръмп е на поел в погрешна посока. Това е посоката, която му завеща Барак Обама. Посока, която сочи към намеса отвън и преврат. Това не е начинът през XXI-ви век. Готов съм, въпреки различията помежду ни, да протегна ръка и да проведа мирен диалог", завършва Мадуро.

ЕС не иска военна намеса във Венецуела

ЕС смята за необходимо да се избегне сценария на военна интервенция във Венецуела, застъпва се за мирно разрешаване на кризата без изпо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com