Помпео идва в Централна Европа и с цел да блокира Huawei

1599
Помпео идва в Централна Европа и с цел да блокира Huawei
Снимка: Getty Images

Американският държавен секретар Майк Помпео пристига в Прага, откъдето започва петдневното му посещение в Централна Европа. Основна тема в разговорите ще бъде ролята на Китай в изграждането на 5G мрежи, коментира "Ал Джазира".

Програмата на визитата предвижда разговори в Чехия, последвани от посещения в Словения, Австрия и накрая Полша, която с нетърпение чака да посрещне напускащите Германия американски войници, които да ѝ дават повече сигурност срещу историческия ѝ противник Русия.

САЩ позволиха на американски компании да си сътрудничат с Huawei за 5G

Американските компании ще могат да си сътрудничат с китайската технологична корпорация Huawei в определени области във връзка с 5G техн...

Според източници на арабската медия, основна тема в разговорите на американския първи дипломат ще бъде препоръката държавите да избягват включването на китайския комуникационен гигант Huawei, който Вашингтон разглежда като заплаха, в изграждането на 5G мрежа, както и намаляването на енергийната зависимост на Европа от Русия.

За днес е предвидена среща на Помпео с с чешки и американски технологични компании относно 5G мрежата, след което той ще разговаря с премиера на Чехия Андрей Бабиш. В програмата е включено посещение на парламента и кратка среща с президента на Чехия Милош Земан, пише БГНЕС.

На следващия ден Помпео ще отпътува за Словения, където трябва да подпише двустранно споразумение за сигурността на 5G комуникацията.

По време на визитата си в Австрия ще разговаря с канцлера Себастиан Курц относно двустранните търговски отношения и участието на Австрия в мироопазващи мисии по целия свят.

Делото за екстрадиция на финансовия директор на Huawei продължава

Канадски съдия реши късно снощи, че процедурата по екстрадиция в САЩ на финансовия директор на Huawei Мън Уанджоу, която е източник на ...

Последната точка от посещението на американския държавен секретар е Полша, където ще бъде обсъдено предислоцирането на част от намиращите се в Германия американски войски. Неотдавна Пентагонът обяви, че САЩ ще приберат 6 400 военнослужещи от Германия, а около 5 600 ще бъдат предислоцирани на териториите на други съюзници от НАТО.

"Ал Джазира" подчертава, че администрацията на Доналд Тръмп има тесни връзки с полския президент Анджей Дуда, който получи покана да посети Белия дом дни преди да бъде преизбран за президент през юни. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че САЩ ще разположат поне 1000 военни в Полша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com