Поредното масово убийство на деца в САЩ и раните, които никога няма да бъдат излекувани

5906
Поредното масово убийство на деца в САЩ и раните, които никога няма да бъдат излекувани
Снимка: Getty images/Guliver

Поредната масова стрелба в Съединените американски щати, завършила със смъртта на 18 ученици и трима възрастни в начално училище в Тексас, върна спомените за подобни ярки случаи от историята на САЩ, завършили с множество загинали деца.

Либералният режим в Тексас

Инцидентът от 25 май логично бе свързан с приетите през 2021 година законодателни прамени в същия щат, с които на практика бе разрешено напълно свободно носене на оръжие, припомня BBC.

До миналата година действащите правила изискваха разрешително, обучение и проверка на миналото, но всичко това отпадна и така вече всеки, навършил 21 години, може да носи оръжие без разрешително и подготовка за боравене с него, стига да няма криминални присъди. Още тогава множество неправителствени организации предупреждаваха, че този закон ще застраши обществото. Резултатите не закъсняха.

Стотици са загинали в САЩ в престрелки в почивните дни на Деня на независимостта

Денят на независимостта в САЩ се оказа незапомнено кървав, показва обобщена официална статистика, цитирана от БНТ. Данните са от Архива...

Въпреки това обаче Тексас и досега бе с един от най-либералните закони за оръжията. На този фон щатът е популярен с едни от най-тежките масови стрелби в последните години -  през август 2019 г. в търговски център, в която бяха убити 30 души; през 2018 г. в гимназия, взела 10 жертви; през 2017 г. в църква, когато загинаха 27 души.

2012 г.

След последната трагедия американските медии припомниха и за трагичния случай от 15 декември 2012 година, когато 27 души (20 от които деца), бяха убити от студент при стрелба в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът. 20-годишният Адам, който е извършител на престъплението, тогава първо убил майка си, която работела като възпитателка в детската градина към училището и, по ирония на съдбата, сама го е учила да стреля. 

Снимка: Getty images

Къде е проблемът?

В свой анализ през 2018 година, Лайза Пейн от "Асошиейтед прес" дава отговор на въпроса къде е най-вероятно да се случи масово убийство в училище:

"Погледнете към малките градчета и предградията в Съединените щати. От всички десет най-кървави стрелби с огнестрелно оръжие в американски училища само една е била в населено място с под 75 000 жители, а останалите в огромната си част са в градове с население под 50 000 души. На пръв поглед това са идилични места, където да израснеш: ниски равнища на престъпност, добри училища и усещане за общност, където сякаш всеки си знае името. Но точно тези особености, според експерти, обясняват защо малките и отдалечени градчета и предградия са хранителна среда за появата на поредния училищен стрелец", коментира тя.

"Зверства с нечувана жестокост": В коя страна се извършиха 148 убийства само за дни

Една година след убийството на президента Жовенел Моиз престъпните банди продължават да доминират в Хаити и да тероризират местното нас...

Според експерти това явление се дължи на различни фактори, сред които са широкоизвестният лесен достъп до огнестрелни оръжия и ефектът от подражаването сред проблемните юноши в предградията и малките градчета, които копират взаимно поведението си. Вината се хвърля и на натиска на живота в малкия град, където за потиснатите тийнейджъри е по-трудно да се приспособят.

"Градчето Паркленд, във Флорида, където през февруари бивш ученик застреля 17 души в гимназия, съвсем наскоро преди това било избрано за най-безопасното населено място в щата. Нютаун, в Кънектикът, където стрелба през 2012 г. в начално училище "Санди Хук" отне живота на 20 деца и шестима възрастни, е класически град в Нова Англия, който на пръв поглед изглежда като друга вселена в сравнение с престъпността и проблемите в съседния Бриджпорт, един от най-големите градове в щата", казва още Лайза Пейн.

21 век и грозното наследство на 20 век

За най-голямото масово убийство на ученици в американската история обаче рядко се говори, дори малко американци са чували за него. Случва се на 18 май 1927 година в Бат, Мичиган, когато 45 души, сред които 38 деца, загиват, разказва научния сайт "Искам да знам". Като доказателство за гореспоменатите оценки на експерти, Бат е мичиганско градче с не повече от 300 жители по онова време, където всички се познават. 

Друг от най-ярките примери за масово убийство на деца остава стрелбата в Колумбайн от 20 април 1999 година. Тогава в Колумбайнската гимназия в окръг Джеферсън, Колорадо, учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд убиват 12 ученици и учител, раняват 21 души, след което се самоубиват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка