Пробутват ни румънско агнешко за българско

2239
Пробутват ни румънско агнешко за българско
Снимка: БГНЕС

Румънско агнешко се пробутва за българско в дните преди Великден. За това предупреди Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите.

Той обясни, че животните се внасят живи от северната ни съседка и се колят на наши кланици, а след това се представят за родно производство. А румънското предложение е с много по-лоши вкусови качества, труповете са кухи и са само голи ребра без месо, обясни още експертът. По думите му животните често се внасят незаконно, за което се плаща между 100 и 200 лв. на превозно средство.

Овцевъди са притеснени от евтиния внос на замразено агнешко от Нова Зеландия

Има реален риск българите да купуват от магазините дълбоко замразено новозеландско агнешко, а не прясно месо от български производит...

Специалистът обясни, че това става с затворени бусове, в който се превозват по 100 агнета. При нелегалния внос проблем има с документацията като липсата на пътни листа, освен това не се знае какъв е произходът на животните и дали те са здрави. Освен това много често агнетата се колят и в незаконни кланици, които са в граничните райони като Свищов и Шумен. Според информацията на организацията около половината от агнешкото на пазара е българско, а останалото е с различен произход - Румъния, Нова Зеландия и Австралиа. Причините за вноса е по-ниската цена на килограм живи тегло, пише "Монитор".

Себестойността на български производител за килограм живо тегло е около 5,2 лв., това означава, че за трупно е около 10,6 лв., а като се добавят таксите на кланиците, както и ДДС, то във верига трябва да се продава за около 13,6 лв., обясни Зоров. И посочи още, че в момента търсенето на магазините е за килограм агнешко на стойност 12-12,5 лв., на която може да се предложи само румънското. Експертът посочи, че именно тарифата е основното, по което потребителите може да се ориентират дали месото е родно производство. Той обясни още, че се вижда и по външния вид на местото, което обаче за неспециалисти е по-трудно да се определи. Зоров припомни, че Турция прекрати вноса си за българско агнешко именно защото търговци са продавали румънското, представено като родно производство.

Освен с месото за трапезата по Великден трябва да внимаваме и за яйцата. За търговци, които предлагат яйца с размер М за такива с размер L, предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). В момента организацията е започнала проверка по случая, обяви Димитър Маргаритов, председател на организацията. И поясни, че се ще се изследват размерът и теглото на продукта. През следващите дни, когато ще е най-активното пазаруване преди празниците, инспекциите във търговските вериги ще продължат. Маргаритов добави, че ще има и проверки от съвместни екипи на КЗП и Българската агенция за безопасност на храните. По думите му взаимния контрол го прави по-ефективен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com