Процедура по импийчмънт - какво представлява в САЩ?

3969
Процедура по импийчмънт - какво представлява в САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Натискът сред демократите в Конгреса на САЩ да бъде направен опит за стартиране на процедура за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп заради възпрепятстване на правосъдието набира сила.

Покрай него, лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси открито обвинява Тръмп в "прикриване" на истината. Тръмп изрази възмущение, но Белият дом прегърна възможността той да бъде изправен "на съд" от Конгреса.

Над 10 млн. души поискаха импийчмънт на Доналд Тръмп

Повече от 10 милиона души поискаха импийчмънт на президента на Съединените щати Доналд Тръмп. Двама народни представители от Демократич...

Никой американски президент не е бил свалян от пост чрез импийчмънт, но дори и заплахата от него може да доведе до край на "властването" в Белия дом. Например Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г., за да избегне отстраняването си заради скандала "Уотъргейт". Двама президенти на САЩ пък победиха процеса: Камарата на представителите официално отстрани Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., но и в двата случая Сенатът ги оправда.

Как работи процесът?

Ако конгресмените и сенаторите смятат, че президентът е виновен за това, което Конституцията на САЩ сочи за "предателство, подкуп или други престъпления ", процесът влиза в ход в Камарата на представителите. Всеки неин член може да внесе резолюция за импийчмънт, която, както всеки друг законопроект, ще бъде изпратена до комисия, най-вероятно Комитетът на съдебната власт.

Комисията може да направи преглед на получените доказателства или да ги разследва сама. Ако доказателствата са достатъчно силни, комисията съставя документи за импийчмънт - наказателни обвинения - и ги изпраща до цялата камара. Те могат да бъдат приети с обикновено мнозинство, с което да бъде взето решение за отстраняване на президента на първа фаза. След това документите отиват в Сената, където се провежда процесът, като представители от долната камара действат като прокурори, а президентът и неговите адвокати представят защитата си. След това 100-членният Сенат гласува обвиненията, като трябва мнозинство от две трети за осъждане и отстраняване на президента.

Какви обвинения водят до процедура по импийчмънт?

Белият дом смята за смехотворна инициативата за сваляне на Тръмп

Поетата от демократите инициатива за импийчмънт на президента Доналд Тръмп е "смехотворна" и демонстрира "политическа игра в най-тежкат...

Обвиненията трябва да отговарят на конституционния стандарт "държавни престъпления или простъпки", диапазонът на който е много широк. В случаите на Клинтън и Никсън независими прокурори проведоха обширни разследвания и натрупаха доказателства в подкрепа на обвиненията. Никсън беше обвинен във възпрепятстване на правосъдието, злоупотреба с власт и игнориране. Клинтън, в скандала с Моника Люински, беше обвинен в лъжесвидетелство и възпрепятстване на правосъдието.

В случая на Тръмп специалният прокурор Робърт Мълър в разследването за намесата на Русия детайлизира много подробно случаи на възпрепятстване от Тръмп, които биха подкрепили обвиненията. Голямото му разследване може да означава, че Конгресът няма да се нуждае от собствена продължителна проверка.

Освен това в процеса срещу бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, Тръмп е бил необвинен съучастник в нарушения на финансирането на кампанията, едно от престъпленията, по които Коен е признат за виновен. Отказът на Тръмп да се съобрази с исканията за сътрудничество и доказателства от Конгреса може да му спечели допълнителни неприятности

Правен или политически казус е?

И двете. Като се има предвид значителният характер на усилията за отстраняване на президента, е необходимо ясно престъпление с ясни доказателства - по-ясно, отколкото при средностатистическия гражданин. В същото време това е до голяма степен политическо решение.

Според данъчните в САЩ Тръмп трябва да даде данъчните си декларации на Конгреса

Американският президент Доналд Тръмп трябва да предостави данъчните си декларации в Конгреса, освен ако не се възползва от изключителни...

В миналото импийчмънта, подкрепата и опозицията вървяха по партийни линии, макар че в случая с Никсън престъпленията били толкова явни, че републиканската подкрепа за него бързо се разпадна. В случая с демократа Клинтън, републиканците контролираха целия конгрес. Но когато обвиненията за импийчмънт отидоха в Сената, 45-те демократични сенатори останаха единодушни в действията си за блокиране на гласовете за присъда.

При Тръмп демократите са ясно разделени по политически причини. Пелоси и нейните съюзници вярват, че съпротивата на Тръмп няма да стигне доникъде в контролирания от републиканците Сенат и междувременно може да навреди на усилията на партията да спечели контрол над Конгреса и Белия дом на изборите през ноември 2020 година. Други в партията казват, че Тръмп трябва да бъде подведен под отговорност - че демократичните избиратели го изискват.

Колко далеч са стигнали нещата?

Демократите все още не са решили, но все по-голям брой от тях говорят за импийчмънт. Окончателният доклад на разследването на Мълър съдържа значителни доказателства за обвинения във възпрепятстване, дори без по-нататъшно разследване.

Следващата стъпка ще бъде официално предложение. Във вторник Шейла Джаксън Лий, член на Съдебната комисия, заяви, че подготвя "резолюция на разследването" за импийчмънт. Според индикациите, Джаксън Лий вижда многоетапен процес. Резолюцията ще бъде разгледана от Комисията по правни въпроси, след което ще бъде изпратена на пълния състав, който ще гласува, за да одобри стартирането на пълноправно разследване на президента. След това разследването ще бъде разгледано от Съдебната комисия, която ще вземе решение по документите за импийчмънт и ще ги изпрати в пленарната зала за гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка