Протестите в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд ескалираха - сълзотворен газ след обстрел с камъни

4093
Протестите в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд ескалираха - сълзотворен газ след обстрел с камъни
Снимка: Getty Images/Guliver

В градовете на САЩ протестиращите се сблъскаха с полицията заради смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, съобщи БГНЕС.

Един от четиримата бивши полицаи, уволнени във връзка със смъртта на Флойд, беше арестуван ден по-рано. Протестиращите искат да бъдат изправени пред съд останалите.

Властите заявиха, че Дерек Шовин е взет под стража. Именно той приложи техниката на задавяне срещу Флойд (сложи коляно на врата си), след което той умря.

Зукърбърг обясни защо Facebook не прави като Twitter за постовете на Тръмп

Собственикът на Facebook Марк Зукърбърг обясни защо социалната му мрежа не последва примера на Twitter и не скри или изтри текст от пре...

Шовин е обвинен в непредумишлено убийство. Според законите на щата Минесота наказанието за това престъпление е до 25 години затвор. За други трима полицаи разследването продължава.

Това обаче не спря протестите. Стотици хора се събраха във Вашингтон близо до Белия дом, който бе за кратко блокиран в петък. Те поискаха справедливост във връзка със смъртта на 46-годишния Флойд. Размахвайки снимките му, публиката скандираше: „Не мога да дишам“. Това бяха последните думи на Флойд.

Демонстрации се проведоха в много щати. До ожесточени сблъсъци между протестиращите и полицията се стигна в Лос Анджелис, Чикаго, Денвър, Хюстън, Луисвил, Финикс, Кълъмбъс и Мемфис.

Властите в Лос Анджелис обявиха всички срещи в центъра на града за незаконни и призоваха жителите да останат у дома.

В Атланта протестиращите извършиха вандалски действия срещу сгради и подпалиха полицейска кола близо до щаб-квартирата на Си Ен Ен.

Тръмп заплаши да включи армията срещу безредиците в Минеаполис

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще спре грабежите в Минеаполис с безмилостна военна сила, след като този град преживя трета...

След няколко часа мирни протести в центъра на Атланта, някои демонстранти внезапно прибягнаха до насилствени действия, разбиха полицейски коли, подпалиха една от тях. Тълпата също хвърляше бутилки по полицаите, скандирайки: „Напускай работа“.

Според говорител на полицията в Атланта най-малко трима полицаи са ранени. Няколко души бяха арестувани.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп каза, че по искане на кмета Кейша Ботъмс, той въвежда извънредна ситуация в окръг Фултън, който включва Атланта, за да задейства до 500 бойци от Националната гвардия в Джорджия Грузия за защита на хората и имуществото.

В Далас полицията използва сълзотворен газ, след като попадна под обстрел с камъни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече смъртта на Флойд ужасна. Той каза, че е разговарял със семейството на починалия, наричайки ги „страхотни хора“.

Тръмп обяви, че САЩ приключват отношенията си със СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 29 май, че страната му ще "прекрати" отношенията си със Световната здравна организация и ще "п...

Протестите в градовете в САЩ последваха след няколко дни грабежи и палежи в самия Минеаполис. Още във вторник стотици хора стигнаха до кръстовището, където Флойд почина. В петък вечерта, по време на третата нощ на протестите в Минеаполис, беше подпален полицейски участък.

След това Тръмп написа в Туитър, че може да изпрати Националната гвардия в Минеаполис, ако бунтовете не спрат дотук: "Когато започне плячкосването, стрелбата започва." Записът не беше изтрит, той беше скрит и заменен с думите: „Този туит нарушава правилата на Tуитър по отношение на възхваляване на насилието“.

В петък следобед, по време на размириците, бяха задържани репортерът на Си Ен Ен Омар Хименес (също афроамериканец), както и членовете на неговия филмов екип. Те предаваха на живо за безредиците в града.

Макар Шовин е обвинен в убийство, протестиращите изискват и другите полицаи, замесени в смъртта на Флойд, да бъдат изправени пред съд.

Прокурорът на окръга Хенепин Майк Фрийман каза, че „чака обвинения срещу тях“, но не уточни какви. Действията срещу заподозрения в убийството на Шовин са предприети веднага след получаване на доказателства, каза той.

Тръмп за безредиците в Минеаполис: Когато започнат грабежите, започва и стрелбата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес да предприеме действия, за да постави град Минеаполис "под контрол". Традиционно, американ...

От своя страна генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че Министерството на правосъдието и ФБР провеждат собствено разследване, "за да установят дали федералните закони за граждански права са нарушени". В същото време Бар нарече видеото със задържането на Флойд „ужасяващо“ и „изключително шокиращо“.

На 25 май колата на Флойд е спряна от полицаи, които проверяват информация за използването на фалшиви банкноти. На Флойд е било наредено да излезе от колата. Според полицията той се е съпротивлявал на ареста.

"Служителите успяха да сложат белезници на заподозрения, след което забелязаха, че на него му е зле", се казва в изявление на полицията. Видеоклип, публикуван в Интернет, започва още от момента, в който белият полицай прилага задушаваща техника, притискайки с коляно врата на задържания. Във видео, направено от един от очевидците, се чува, че лежащият на земята Флойд повтаря: "Задушавам се! Задушавам се!"

 

Случаят предизвика и сериозен конфликт между Тръмп и Туитър, за който може да прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com