Протестите заради полицейското насилие в САЩ ескалират и излязоха и извън страната (ВИДЕО)

4207
Протестите заради полицейското насилие в САЩ ескалират и излязоха и извън страната (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Полицейски час ще бъде наложен в столицата на Съединените щати Вашингтон от неделя вечерта, заяви кметът на града, след като протестиращите отново се събраха близо до Белия дом - заради смъртта на Джордж Флойд и в протест срещу полицейското насилие.

Кметът на града Мюриел Боузър заяви, че полицейският час влиза в сила в неделя от 23:00 часа до 6:00 часа местно време в понеделник. Тя допълни, че е мобилизирала Националната гвардия в подкрепа на полицията в града след бурните масови протести в цялата страна.

Арест за шофьор, опитал да мине с камион през протестиращи в Минеаполис

Полицията задържа шофьор на камион, врязал се в тълпа протестиращи в Минеаполис, съобщи градският отдел за обществена безопасност в Twi...

Междувременно полицията в американската столица използва сълзотворен газ, за да се опита да разпръсне протестиращите пред Белия дом късно снощи, предаде АФП.

Освен това са използвани и шокови гранати срещу протестиращите. След като напрежението ескалира, демонстрантите скандираха лозунги и замеряха полицаите с бутилки вода.

В Чикаго бяха арестувани 240 души по време на протестите, избухнали след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, заяви началникът на местната полиция Дейвид Браун. Според него, някои от протестиращите са участвали в грабежи и вандализъм, подпалвайки и разграбвайки магазини в града.

Руски журналист се оплаква: Полицията в САЩ ме напръска с лютив спрей

Полицията в Минеаполис целенасочено е използвала лютив спрей срещу журналисти при поредния протест заради смъртта на Джордж Флойд. Това...

"Снощи нямаше протест. Тези престъпници умишлено причиняваха щети. Нямаме намерение да се примиряваме с това – то ще бъде спряно по всякакъв възможен начин ... Общо полицаите от Чикаго извършиха 240 ареста... Шестима души бяха ранени, един от тях загина", каза Браун по време на видео съобщение, излъчено на страницата на полицията в Twitter.

Той каза още, че поне 20 полицаи са ранени и хоспитализирани по време на протестите. Двама от тях са били оперирани.

Кметът на Чикаго заяви, че градът ще разположи сили на Националната гвардия и че наложеният по-рано полицейски час ще остане до второ нареждане.

350 души са арестувани в Ню Йорк. А цяла нощ Доналд Тръмп вилнееше в Twitter - с призиви за намеса на Националната гвардия и твърдения, че анархисти имат основна роля и в много случаи става въпрос за мародерство. Той питаше постоянно демократите и дали "искат това".

Нови протести в САЩ заради полицейско насилие и нови големи сблъсъци (ВИДЕО)

Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика бунтове в Минеаполис и други големи американски градове след появата на видео от за...

Хиляди лондончани също участваха в протести срещу полицейската бруталност срещу чернокожите в САЩ. Според BBC Broadcasting Corporation, въпреки карантината, която не е отменена във Великобритания, тълпи от хора се събраха на площад "Трафалгар", както и пред сградата на американското посолство.

Протестиращите скандираха лозунги с искане виновните за смъртта на Флойд да бъдат привлечени под отговорност и настояваха за прекратяване на расовата дискриминация и прекомерната употреба на сила при задържане от полицията в САЩ. Според пресслужбата на Скотланд Ярд, лондонската полиция, която следи за реда по време на митинги, е задържала петима души.

Тази седмица вълна от масови протести и безредици обхвана американските градове, в много от които беше въведен полицейски час. Те започнаха след като в Интернет се появиха видео клипове, които показват, как полицаите в Минеаполис слагат белезници на Флойд, хвърлят го на земята, като единият от тримата полицаи притиска към земята врата му с коляно. Флойд няколко пъти казва, че не може да диша, а след това притихва. Флойд умира по-късно в отделението за интензивно лечение. След като започнаха безредиците, четирима полицаи бяха уволнени, а един от тях беше обвинен в убийство по непредпазливост. Оказа се, че изглежда той и Флойд са се познавали отпреди - работили са заедно, но не в правоохранителните органи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com