Пускат ГМО комари в САЩ?

5774
Пускат ГМО комари в САЩ?
Снимка: iStock

Пускането на генно модифицирани комари във Флорида е неизбежно. Но екип от учени смята, че са необходими повече проучвания преди създаването на публичен регистър за генно модифицирани (ГМО) организми.

Генно модифицираните насекоми могат да бъдат пуснати за първи път в САЩ това лято, съобщава „Дейли Бийст“.

Приеха изцяло нов Закон за храните, забранени са детски храни с ГМО

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните, с който се въвеждат регулации по отношение на генетично модифицираните храни. Пускането ...

На 1 май 2020 г. компанията „Oxitec“ получи разрешение за експериментално използване от Американската агенция за опазване на околната среда на милиони ГМО комари (обозначени от „Oxitec“ като OX5034) всяка седмица през следващите две години във Флорида и Тексас. Женските от този вид комари, Aedes aegypti, предават денга, чикунгуня, жълта треска и вируси Зика. Когато тези лабораторно отглеждани ГМО мъжки са освободени и се чифтосат с диви женски, техните потомства умират. Непрекъснатите мащабни разгръщания на тези OX5034 ГМО мъжки в крайна сметка трябва да причинят временен срив в дивата популация.

Въпреки това, биолози, генетици, политически експерти и биоетици са обезпокоени, че настоящият държавен надзор и научната оценка на ГМО комарите не гарантират тяхното отговорно разгръщане.

Генно инженерство за контрол на заболяванията

Коралови рифове, които могат да издържат на повишаване на температурата на морето; американски кестенови дървета, които могат да преживеят болести по растенията; комари, които не могат да разпространяват болести - са примери за това как генното инженерство може да трансформира естествения свят.

Над милион тона храна за животни в Европа може да е заразена

Над един милион тона храна за животни в Европа може да бъде заразена от забранени генетично модифицирани организми, съдържащи се в доба...

Генното инженерство предлага безпрецедентна възможност на хората да прекроят фундаменталната структура на биологичния свят. Но с напредването на модифицирането на гени, екологичните системи, които биха могли да променят, остават все още неизследвани.

Напоследък никоя група организми не е получила по-голямо внимание за генетична модификация от комарите – дали за да унищожат следващо потомство или за да спрат предаване на болести. Тези стратегии носят значителни потенциални ползи за стотици милиони хора, засегнати от болести, пренасяни от комари всяка година.

„Oxitec“ са тествали вече ГМО комари в Бразилия, Каймановите острови, Малайзия и Панама.

Оторизираните органи обаче изискват да се направят регулаторните процедури по-прозрачни и да се оцени оценката на риска от ГМО комарите. Целта за намаляване или дори премахване на болести, пренасяни от комари, е похвална. ГМО комарите могат да се окажат важен инструмент за облекчаване на глобалните здравни тежести. Въпреки това, за да се гарантира техния успех, спешно са необходими регулаторни рамки за отворено, всеобхватно и съвместно вземане на решения.

ДАЗД: Няма сигнали за участия на деца в реклами на ГМО храни

В Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) не са постъпвали сигнали за участие на деца в реклами или други форми на търговска ком...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка