Путин с шокиращи предложения към Тръмп - за Украйна и за бивш посланик на САЩ

16934
Путин с шокиращи предложения към Тръмп - за Украйна и за бивш посланик на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Да бъде проведен референдум, с който да бъде решен въпросът за Източна Украйна – това е предложил руският президент Владимир Путин на американския си колега Доналд Тръмп по време на срещата им на четири очи във финландската столица Хелзинки, твърди агенция Bloomberg, позовавайки се на дипломатически източници.

Руският президент е предложил плебисцитът да бъде проведен в сепаратистките територии – Донецк, Луганск, както и да бъдат допуснати международни наблюдатели, които да следят изборния процес. Припомняме, че през миналата година Путин подписа декрет, с който Русия признава за официални документи, издавани от сепаратистите в Донбас.

НАТО: Русия вън от Молдова, Украйна и Грузия

Държавните и правителствените глави на 29 страни-членки на НАТО призоваха Русия да „изтегли войските си от Молдова, Украйна и Гру...

Путин с се съгласил да не разкрива и коментира плана публично, преди Тръмп да го обмисли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че на срещата в Хелзинки „са обсъдени някои нови идеи, върху които ще се работи”. Припомняме, че формално Руската федерация оправда анексирането на Крим с референдум, след като там вече бяха разположени руски военни и изборният процес се проведе под техен надзор. А Путин обяви и след срещата с Тръмп, че този референдум бил проведен от Русия, като са спазвани принципите на международното право.

Новината със сигурност ще внесе напрежение в Украйна и ЕС, тъй като Тръмп не отрече категорично възможността Крим да бъде признат като неделима част от Русия.

Освен това, Тръмп се е съгласил да обмисли искането на Путин да бъде разпитан бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заради случаи на финансиране на политически кампании в Руската федерация. Всъщност искането на Путин е Макфол, както и някои други американски граждани, да бъдат поети от руската правосъдна система, в замяна на това обвинените в намеса в американските президентски избори 12 руски граждани, които се считат за сътрудници на ГРУ, да бъдат разпитани от американския специален прокурор Робърт Мълър. В числото на "другите американски граждани" изглежда е Уилям Броудър – британец имал и американско гражданство, който е в центъра на скандала "Сергей Магнитски" (повече научете ТУК). Засега Тръмп не е поел ангажимент, но щял да обсъди предложението с екипа си.

Новината предизвика поредна порция жестоки критики към Тръмп, като думите на бившия американски държавен секретар Джон Кери са най-показателни: "Белият дом трябва незабавно кристално да изясни, че и след 1 милион години няма да обмисля да предаде на Русия за разследване американски граждани", написа той в Twitter. „Ако Путин може да отдели Макфаул (бел. ред. – известен с критиките си към Кремъл), той може да вземе всеки”, категоричен е и професор Том Николс, преподавател в Харвард. Дори Държавният департамент нарече идеята "абсурдна", като определението беше използвано от говорителя на институцията Хедър Науърт.

Тръмп обърна плочата - имало руска намеса, но не му помогнала да стане президент

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че приема изводите, направени от разузнавателните служби на САЩ, относн...

В крайна сметка, след като новината стана особено гореща, говорителката на Белия дом Сара Сондърс заяви, че Путин действително е отправил такова предложение, но Тръмп не е съгласен. Независимо от отказа на Тръмп да допусне реципрочните разпити, от Белия дом се надяват 12-те обвинени руснаци да пристигнат в САЩ, за да бъдат разпитани. "Надяваме се президентът Путин да накара 12-те идентифицирани руснаци да пристигнат в САЩ, където да бъде доказана тяхната невинност или вина", добави Сандърс, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com