Пълна мъгла сред републиканците - ще подкрепят ли достатъчно техни сенатори импийчмънт на Тръмп?

2139
Пълна мъгла сред републиканците - ще подкрепят ли достатъчно техни сенатори импийчмънт на Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

За много сенатори-републиканци, включително лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, няма съмнение: президентът Доналд Тръмп е действал неправомерно и това е довело до нахлуването на негови поддръжници в Капитолия. Но да накараш Макконъл и поне 16 други републиканци да осъдят Тръмп след края на мандата му е съвсем друг въпрос, пише БГНЕС, позовавайки се на CNN.

"В рамките на събранието на републиканците в Сената вече няма съчувствие към Тръмп", каза републикански източник, запознат с вътрешните дискусии. Всички са готови това да свърши. Но има наистина открит въпрос колко хора ще гласуват, за да го осъдят, след като мандатът му изтече.

Няколко високопоставени източници от Републиканската партия заявиха пред CNN, че много републиканци са разделени по въпроса дали действията на Тръмп оправдават безпрецедентната стъпка да му се забрани да се връща на поста, след като той напуска Белия дом на 20 януари.

Републиканците казват, че крайното решение ще зависи от комбинация от фактори: дали ще се появи нова информация за Тръмп и смъртоносния бунт в Капитолия и дали емоциите все още кипят.

В частен план републиканците преглеждат вътрешни социологически проучвания, които показват, че подкрепата на Тръмп се натрупва сред републиканските избиратели от изборния ден, особено от миналата седмица, когато той подбуди тълпа от свои привърженици към бунтове на Капитолийския хълм, което доведе до смъртта на петима души, твърдят два източника. Но дори и след като напусне поста си, той все още ще запази значително влияние върху базата републиканци - нещо, с което запазва шансове за нов президентски мандат и пред което потенциалните му съперници ще бъдат принудени да се изправят.

Като цяло, републиканците са разделени на няколко лагера. Някои, като сенатора от Арканзас Том Котън, се противопоставят на производството, тъй като според тях е конституционно съмнително да се осъди президент, след като той напусне поста - позиция, която много републиканци са готови да заемат. "Съмнявам се, че можем да проведем съдебен процес за бивш президент, за което говорим тук", каза републиканският сенатор Кевин Крамер от Северна Дакота пред CNN.

Други, като сенатор Тим Скот от Южна Каролина, вероятно ще застанат на страната на много републиканци от Камарата, които заявиха, че процедурите за импийчмънт допълнително ще разделят страната. "Гласуването за импийчмънт само ще породи повече омраза и ще остави нацията дълбоко раздробена", каза Скот, който ще отиде на избори през 2022 година.

На прощаване: Тръмп подготвя над 100 помилвания и отменяне на присъди

На този етап президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да не се самопомилва, но подготвя за утре списък от над 100 помилвания и отмени на...

Някои републиканци обаче казват, че е от решаващо значение да се даде знак, за да стане ясно, че Конгресът няма да подкрепи бъдещите президенти, които могат да следват пътя на Тръмп, и че действията на президента са преминали ясна граница, която никога не трябва да се повтаря. "Смятам, че този президент извърши престъпление", каза сенаторът от Аляска Лиза Мурковски пред телевизионната станция KTUU в Аляска, като добави, че би било "подходящо" Сенатът да му забрани да заема отново поста. "Мисля, че това е едно от най-важните действия, които трябва да предприемем и смятам, че ще бъде потвърдено", добави тя.

Мурковски заяви, че ще "изслуша внимателно" аргументите, преди да вземе решение за гласуването си, но каза, че Сенатът действа "бързо и мисля, че е редно да завърши с импийчмънт".

Макконъл от своя страна лично е казал на колегите си, че не е решил и че ще е готов да оценява всичко, когато слуша аргументи, отправени от инициаторите на импийчмънта, демократите от Камарата, според запознати. Той иска да остави страстите на момента да се охладят и да остави процеса да се развие, преди да заеме позиция, която според мнозина ще бъде ключът за положението в Сената и дали Тръмп ще бъде осъден.

Всъщност, мнозина остават силно критични към коментарите на Тръмп към неговите поддръжници по време на митинга от миналата седмица, който предшестваше бунта в Капитолия. "Ако не друго, той призова за много емоционална ситуация, много неподходящо действие от страна на хора, които изглежда са негови поддръжници", каза сенатор Майк Раундс, републиканец от Южна Дакота, след като бунтовниците нахлуха в Капитолия.

Републиканските сенатори, които са извън Вашингтон до следващата седмица, мълчат преди процеса. Повече от дузина републикански офиси в Сената отказаха да коментират одобрението на Камарата на представителите на резолюцията за импийчмънт, която обвини Тръмп в подбуждане към въстание и беше подкрепена от 10 републиканци от Камарата.

Вижте как реагираха знаменитостите на втория импийчмънт на Тръмп

Новината на деня безспорно е втората процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп. Ето кои са най-добрите реакции на знаменитости, които по ...

Демократите от Камарата, осъзнавайки, че трябва да убедят поне 17 републиканци да приемат присъдата, започват да изграждат своето дело вътрешно. Сред въпросите, които се опитват да разрешат, е дали да бъдат привлечени външни свидетели, включително държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, чието взаимодействие с Тръмп беше цитирано в обвинението за импийчмънт, след като президентът притисна републиканския изборен служител да "намери" гласовете, необходими за отмяна на победата на Джо Байдън в щата.

"Ще ви дадем отговори, когато получим някои отговори", каза Раскин, попитан дали ще търси свидетели на процеса за импийчмънт, когато влезе в кабинета на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Уолтър Джоунс, говорител на държавния секретар на Джорджия, не каза дали Рафенспергер или друг висш служител на изборите, Габриел Стерлинг, биха искали да свидетелстват в процеса.

Очаква се Раскин, който е конституционен експерт, да твърди, че има достатъчно прецедент Сената да осъди федерален служител след напускане на длъжността - ключов случай в убеждаването на някои републикански сенатори "да застанат на барикадата", като се очаква защитният екип на Тръмп да твърди, че подобни действия са противоконституционни.

"Спорно е дали Сенатът има конституционната власт да отстрани президент, който вече не е на поста си. Ако Сенатът проведе процес, аз отново ще изпълня отговорността си да разгледам аргументите както на обвинителите от Сената, така и на адвокатите на президента Тръмп", каза сенатор Пат Тоуми, републиканец от Пенсилвания, който се очерта като един от водещите републикански критици на следизборната реторика на Тръмп.

Покрай Тръмп рухнаха „универсални” ценности

"Доналд Тръмп е изритан от социалните медийни платформи, но той остава начело на САЩ. Линдзи Греъм, който разкритикува решението на Ту...

Никога не е имало процес за импийчмънт за бивш президент и съюзниците на Тръмп твърдят, че Сенатът няма конституционните правомощия да проведе процес срещу президента, след като той напусне поста. "Конституцията конкретно казва, че президентът ще бъде отстранен от длъжност в случай на импийчмънт. Не пише бившият президент. Конгресът няма власт да обвинява или съди частноправен гражданин", посочва Алън Дершовиц, член на първия правен екип на Тръмп за импийчмънт, пред Мария Бартиромо от Fox News.

Но няколко конституционни експерти казват, че това не е вярно. Стивън Владек, анализатор на CNN и професор по право в Университета на Тексас, отбелязва пред "Ню Йорк Таймс", че Конгресът е повдигнал обвинения и е съдил военен секретар през 1876 г., след като е подал оставка и Сенатът заключи, че има силата да съди бивши офицери. Конституцията, отбеляза Владек, казва, че присъдата на Сената по дела за импийчмънт включва отстраняване от длъжност, както и "дисквалификация от заемане и ползване на каквато и да е почетна позиция, доверие или печалба в САЩ".

"Тази последна клауза е ключовата, защото показва, че Сенатът трябва да вземе две решения по дела за импийчмънт: Първо, той трябва да реши дали даден служител трябва да бъде отстранен", пише Владек. Тогава трябва да се реши дали този човек трябва да бъде лишен от бъдеща федерална служба.

В репликите си за предстоящия процес Макконъл не споменава, че смята това би било противоконституционно или че ще положи усилия да спре процеса на тези основания. И все пак, републиканците, включително Макконъл, може най-накрая да бъдат разклатени от аргументите и да посочат статута на Тръмп като бивш президент като причина да не гласуват, за да го осъдят.

В бележка, получена от CNN, определяща графика за импийчмънта, Макконъл не поставя под въпрос дали процесът трябва да се проведе. Но той постави въпрос, който все още няма ясен отговор: дали процесът ще бъде председателстван от председателя на Върховния съд, Джон Робъртс, както беше в първия процес за импийчмънт на Тръмп. Засега това не е ясно, според Макконъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com