Разсекретено от САЩ: Украйна не може да си върне Крим скоро

5923
Разсекретено от САЩ: Украйна не може да си върне Крим скоро
Снимка: iStock

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще. Това заявяват четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната на САЩ пред депутати от Комисията по въоръжените сили на долната камара. Съобщението е било направено по време на секретен брифинг, пише Politico.

Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на окупирания през 2014 г. полуостров за една от основните си цели.

"Крим никога повече няма да е Украйна": Хърватският президент ядоса Киев

Спорните изказвания на хърватския президент Зоран Миланович относно принадлежността на Крим ядосаха властите в Киев. След като той...

Не е ясно какво е накарало Пентагона да стигне до тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, пряко запознати със съдържанието на брифинга от четвъртък, е, че САЩ не вярват, че Украйна има, или скоро ще има способността да изтласка руските окупатори.

ОЩЕ: САЩ готвят помощ за Украйна да си върне Крим, разкри "Ню Йорк Таймс"

Четвърти човек казва, цитиран от Politico, че брифингът е бил по-двусмислен, но се е разбрало, че победата на Украйна в офанзивата за връщане на незаконно анексираната територия не е никак сигурна.

Сред участниците в брифинга са били Лора Купър - зам.-помощник секретар на отбраната с ресор Русия, Украйна и Евразия, и генерал-лейтенант Дъглас Симс - директор на операциите в Съвместния щаб на силите.

"Няма да коментираме класифицирани брифинги при закрити врата, нито ще говорим за хипотези или ще спекулираме с потенциални бъдещи операции", заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. "Що се отнася до способността на Украйна да се бори и да си върне суверенната територия, забележителното им представяне при отблъскването на руската агресия и продължаващата адаптивност на бойното поле говорят сами за себе си".

Биеш се за Русия, получаваш земя - ново обещание за живеещите в Крим (ВИДЕО)

Окупационните власти в Крим ще дават безплатно парцели земя на живеещите на анексирания полуостров, които се включат във войната в Укра...

Оценката от брифинга повтаря онова, за което намекваше през последните седмици генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете. "Все още твърдя, че през тази година ще бъде много, много трудно да се изхвърлят руските сили от всеки сантиметър от Украйна и окупираната от Русия Украйна", каза той по време на среща на Контактната група за отбрана на Украйна в Германия на 20 януари. "Това не означава, че не може да се случи. Не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно".

Руските сили окупират Крим от 2014 г. насам, а полуостровът е осеян със системи за противовъздушна отбрана и десетки хиляди войници. Въпросът за връщането на Крим е спорен от месеци, тъй като американски и европейски представители настояват, че полуостровът е законна част от Украйна, но често се спират да предоставят пълно оборудване на Киев, за да навлезе в района.

Източник на Politico твърди, че администрацията на Володимир Зеленски е "разярена" от твърденията на генерал Мили, тъй като Украйна се подготвя за големи офанзиви тази пролет. Украинците също така отбелязват, че разузнавателните данни на САЩ за техните военни способности постоянно са се разминавали с целта по време на продължаващата близо година война.

ОЩЕ: Киев: Путин планира голяма офанзива точно в деня, в който започна войната

Говорейки на Световния икономически форум в Давос миналия месец, съветникът на Зеленски Андрий Ермак отхвърли идеята за украинска победа без превземането на Крим. "Това е абсолютно неприемливо", каза той и добави, че успехът означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна, "включително Донбас и Крим".

От партията на Шолц: Освобождаването на Крим с помощта на немските танкове е законно

Целите във войната се определят от самата Украйна. Дори ако тя реши да използва обещаните от Германия танкове Leopard 2 за освобождаван...

Украйна неведнъж е искала оръжия с по-голям обсег, включително ракетна артилерия и управляеми боеприпаси, изстрелвани от изтребители и дронове, които да бъдат насочени към руските командни и контролни центрове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовата линия в Крим. След като през лятото САЩ предоставиха на Украйна системата HIMARS, Русия премести много от най-уязвимите си средства извън нейния обсег. Администрацията на Джо Байдън продължава да отказва на Киев ракети с обсег близо 500 км, което би изложило на риск целия Крим. Въпросът е ще дойдат ли далекобойни оръжия в новия пакет американска военна помощ - прочетете повече тук.

Председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили на САЩ Майк Роджърс заяви, че войната "трябва да приключи това лято", като настоятелно призова САЩ бързо да снабдят Украйна с оръжие за предстоящата офанзива, а Киев - да изработи по-ясен план за приключване на конфликта. "Русия никога няма да се откаже и да предаде Крим", каза той.

"Така че мисля, че ще трябва да има натиск от страна на нашето правителство и лидерите на НАТО със Зеленски за това как изглежда победата", добави Роджърс. "И смятам, че това ще ни помогне повече от всичко да успеем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата за преговори, за да сложим край на това нещо още това лято".

ОЩЕ: Кремъл заговори за готовност за преговори с Украйна без предварителни условия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Австралийската полиция в Сидни: Убиецът се е насочвал към жени

Исторически процес: Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Вълна от медузи заплашва Венецуела

Джонсън: Ще предложа законопроект за помощ на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com