Революционен пробив в лечението на рак: нов метод унищожава туморите отвътре

9663
Революционен пробив в лечението на рак: нов метод унищожава туморите отвътре
Снимка: Thinkstock

Учени разработиха революционен метод за лечение на рак, който унищожава туморите отвътре, съобщи британският „Метро“, цитиран от БГНЕС.

Методът "стартира" естествените защитни сили на пациента, като комбинира химиотерапия и имунотерапия, казват разработчиците. Болните клетки се отстраняват от тялото, третират се с лекарства и след това се връщат обратно в тумора. Те са снабдени с медикаменти, които активират Т-клетките на имунната система. Увредените ракови клетки изглежда действат като сигнал за бедствие, който ги подтиква към действие, казват учените.

Два витамина повишават риска от рак, смятат учени

Американски лекари са открили връзка между употребата на два витамина и повишения риск от рак на белия дроб, пише Daily Express, цитира...

Главният автор на изследването професор Майкъл Яфе от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ казва: "Когато създадете клетки, които имат увредена ДНК, при определени условия тези живи, увредени клетки могат да изпратят сигнал, който да събуди имунната система. Имунотерапията, която стимулира имунната система да убива туморите, работи само при няколко вида рак. Новият метод би могъл да се използва срещу много форми на заболяването“.

При експериментите той напълно елиминира туморите меланом и рак на гърдата при почти половината (40%) от третираните мишки. Когато месеци по-късно на същите гризачи са инжектирани ракови клетки, Т-клетките ги разпознават и унищожават - преди да се образуват нови тумори.

Американският екип подобрява действието на лекарствата за имунотерапия, наречени инхибитори на блокадата на контролните точки. Те премахват спирачките на Т-клетките, които са се "изтощили" и не могат да атакуват туморите. Добавянето на лекарства за химиотерапия помага на увредените клетки да изпращат сигнали, които привличат вниманието на имунната система.

Професор Яфе заяви: "Показахме, че ако лекуваме туморни клетки навън, когато ги инжектираме обратно директно в тумора и дадем инхибитори на блокадата на контролните точки, живите, увредени клетки са тези, които събуждат имунната система“.

В момента се провеждат няколко клинични изпитвания, при които се комбинират терапиите. Изследването в списание „Science Signaling“ хвърля нова светлина върху най-добрия подход. Лекарствата, които работят най-добре, са тези, които причиняват увреждане на ДНК. То активира клетъчните пътища в туморите, които реагират на стреса. Химикалите изпращат сигнали за бедствие, които провокират Т-клетките да унищожат увредените клетки - и всички други туморни клетки наблизо.

Напомняне от Великобритания: Постоянни болки в петите може да са симптом на рак

Лекари са документирали множество случаи, когато болката в петата е единственият симптом на белодробен тумор. Британският вестник Daily...

Професор Яфе заяви: "Нашите открития се вписват напълно в концепцията, че "сигналите за опасност" в клетките могат да се свързват с имунната система“.

Теорията е разработена от Поли Мацингер в Националния институт по здравеопазване през 90-те години на миналия век, но все още не е общоприета.

Изследователите се опитали също така да инжектират лекарства, увреждащи ДНК, директно в туморите - вместо да третират клетките извън тялото. Но това се оказало неефективно, тъй като лекарствата за химиотерапия увредили Т-клетките и други имунни клетки в близост до тумора. Също така инжектирането на увредените клетки без инхибитори на блокадата на контролните точки е имало малка полза.

Професор Яфе добави: "Трябва да представите нещо, което може да действа като имуностимулатор, но след това трябва и да освободите вече съществуващия блокаж на имунните клетки".

Сега той се надява да тества подхода при пациенти, чиито тумори не са реагирали на имунотерапия. Но първо са необходими допълнителни проучвания, за да се определи кои лекарства и в какви дози биха били най-полезни за различните видове тумори. Изследователите продължават да проучват и подробностите за това как точно увредените туморни клетки стимулират толкова силен Т-клетъчен отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com