Русия прекъсна горещата линия за връзка с Пентагона

3282
Русия прекъсна горещата линия за връзка с Пентагона
Снимка: Getty Images / Guliver

Руското министерство на отбраната преустанови дейността на предвидената според Меморандума за взаимно разбирателство гореща линия за връзка с Пентагона от полунощ, 8 април.

Този меморандум осигуряваше сътрудничеството между руските и американските сили, за да няма инциденти от военно естество в хода на операциите в Сирия.

Русия обвини САЩ, че помага за укрепването на тероризма

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в петък (7 април), представителят на Русия Владимир Сафронков обвини САЩ, че чрез...

Това съобщи пред медиите официалният говорител на ведомството ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Той допълни, че на американското военно аташе в Москва вече е била връчена съответната бележка.

„Преди около час в руското военно министерство бе повикано военното аташе към американското посолство в Москва, на което бе връчена официална нота, с която от руска страна се преустановява изпълняването на задълженията по Меморандума за взаимно разбирателство между Министерството на отбраната на Русия и Пентагона за предотвратяване на инциденти и осигуряване на сигурността на авиационните полети по време на операциите в Сирия. Тя влиза в сила от полунощ на 8 април 2017 г“, заяви Конашенков, отбелязва още БГНЕС.

Генералът опроверга съобщенията в американските медии, че Русия ще запази горещата линия в рамките на Меморандума.

По-рано Пентагона излезе с детайли относно ракетния удар над Сирия в четвъртък през нощта, определяйки го като "пропорционален отговор" спрямо химическото нападение, за което се смята, че е нанесено от президента на Сирия Башар Асад. "В посока на президента на Сирия силите на САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" от разрушителите "Портър" и "Рос" в източната част на Средиземно море", съобщи прессекретарят на Пентагона Джеф Дейвис, цитиран от The Hill.

Русия скъса споразумението за военно сътрудничество със САЩ в Сирия

Русия преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасността на полетите в хода на опер...

Ударът, нанесен в 5:00 сутринта местно време, е бил насочен към въздушна база "Шайрат". "Ракетите са насочени срещу самолети, укрития за самолети, складове за логистика и гориво, бункери за припаси и радари", пише в писмено заявление на американското министерство на отбраната.

Междувременно Дамаск заяви, че въздушният удар на САЩ срещу въздушната база в централната част на Сирия, нанесен призори, е бил „глупав и безотговорен”. Това съобщение разпространи канцеларията на президента на Сирия Башар Асад.

По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи атаката над сирийската база като "акт на агресия под измислен предлог", а редица световни лидери също изразиха разнопосочни позиции по отношение на американската атака в Сирия.

В четвъртък въоръжените сили на САЩ изстреляха 59 крилати ракети „Томахоук” по военното летище в сирийската провинция Хомс. Ракетният удар беше в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от правителствените сили в сирийската провинция Идлиб. САЩ смятат, че химическата атака е извършена от това летище.

Шест са жертвите след ракетния обстрел срещу сирийската база Шейрат

Шестима души са загинали след ракетния обстрел от страна на САЩ срещу сирийската военновъздушна база Шейрат, съобщи AFP, като цитира г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com