Сандърс печели първичния вот в Невада, замесена ли е Русия

2440
Сандърс печели първичния вот в Невада, замесена ли е Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандерс победи на първичния вот за президентската номинация на Демократическата партия в щата Невада, съобщи БГНЕС. По предварителни данни, той е получил над 44% от гласовете. Втори е бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън с малко под 20%. Трети е Пит Бътигиг- 15.6 %.

Невада е третият щат, в който се проведе първичен вот. За разлика от Айова и Ню Хемпшир, тук етническите малцинства представляват значителна част от електората. Досега популярността на Сандърс сред тези избиратели не беше висока. Според данни от екзитпол обаче за него са гласуали избиратели от всички категории Сандърс, с изключение на групата над 65 години.

След поредното броене на трупове Сандърс пита: Какво е менталното здраве в САЩ?

Седем души бяха ранени при стрелба в Тексас. Това е поредна стрелба на американска земя само в рамките на часове, огласяват американски...

Така изборите в следващия щат Ню Хемпшир стават критични за Байдън. За да запази шансовете си за спечелванае на номинация на демократите му трябва победа. Слабите резултати в Айова и Ню Хемпшир и сравнително скромната подкрепа в Невада обаче се отразиха на рейтинга му. Байдън водеше в проучванията през цялата 2019 г., но сега в национален мащаб го подкрепят около 18% от демократите, а около 29% предпочитат Сандърс.

Бърни Сандърс обаче не е фаворит в самата Демократическа партия има опасения, защото той принадлежи към лявото крило на партията. Членовете й имат съмнения, че ако номинацията бъде спечелена от него, това ще означава загуба на общите избори през ноември. Според последните проучвания мнозинството американци не биха подкрепили кандидат, който се самоопределя като социалист и предлага радикални социално-икономически промени.

Победата му в Невада предизвика и коментар на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той публикува в Twitter, че останалите кандидати на демократите "изглеждат слаби".

Бърни Сандърс подкрепи Тръмп за оттеглянето на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

Сенатор Бърни Сандърс похвали президента Тръмп за изтеглянето на страната от тихоокеанското търговско споразумение, предлагайки да рабо...

"Изглежда лудия Бърни се чувства добре във великия щат Невада. (Джо) Байдън и другите изглеждат слаби и при никакви обстоятелства мини-Майк (Блумбърг) няма да може да възобнови кампанията си след най-лошите резултати в историята на президентските дебати. Поздравления, Бърни, и не им позволявай да ти отнемат това!".

В допълнение, той иронично отговори, че срещу Сандърс се разиграва "руската карта", както е и било в хода на кампанията на самия Тръмп.

В навечерието на изборите в Невада, в САЩ избухна поредният скандал. От една страна, CNN, позовавайки се на висши източници от разузнаването, съобщи, че Русия уж се опитва да направи всичко възможно, така че Тръмп да остане президент. От друга страна, "The Washington Post", позовавайки се на свои източници, съобщи, че Русия уж се опитва да помогне на другия кандидат за номинация от Демократическата партия на САЩ, Бърни Сандърс, в президентските избори през 2020 г. В отговор на публикацията Сандърс заяви, че няма нужда от подобна помощ и призова Руската федерация да се "държи надалеч" от изборите в САЩ.

На твърдението, че уж Русия помага на Сандърс, реагира и някогашният фаворит в надпреварата за кандидатурата за президент от Демократическата партия Джо Байдън. Той каза, че Русия се опитва да подкрепи Сандърс, защото се страхува от силата на Байдън, ако той стане президент, пише РИА Новости.

Кремъл отрича да готви намеса в изборите в САЩ

"Кремъл със съжаление очаква, че с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. ще има все повече параноидни съобщ...

По-рано, говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече новината за руската намеса в предварителните избори в САЩ "параноична", отбелязвайки, че Кремъл очаква ръст на такива "новини", когато наближават изборите. Така той реагира на публикацията на NYT, която, позовавайки се на американското разузнаване, съобщи, че Русия ще се опита да помогне на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде преизбран на изборите през 2020 г., а при това ще се намесва и в изборите за президентска номинация на демократите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com