Санкциите срещу "Северен поток 2" са част от проектобюджета на САЩ

1478
Санкциите срещу "Северен поток 2" са част от проектобюджета на САЩ
Снимка: Nord Stream 2

Американският Сенат включи новите санкции срещу "Северен поток 2" в проектобюджета за национална отбрана. Това заяви републиканският конгресмен Стив Уомак, цитиран от РИА Новости, предаде БГНЕС.

Уомак каза, че руските власти искат да използват проекта като инструмент за принуда, а целта му е да увеличи зависимостта на Полша и Украйна от руския газ. "Горд съм, че съм съавтор на санкциите, насочени към спиране на неговото изграждане и аплодирам Сената за включването на този приоритет в проектобюджета за национална отбрана", написа той в своя Twitter профил.

Шрьодер коментира с акцент "против" санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер, който председателства Съвета на директорите на "Роснефт" и Комитета на акционерите на "Сев...

Сенатът - под контрола на републиканците и Камарата на представителите - под контрола на демократите, представят своите предложения за бюджета за отбрана. Тогава те се разглеждат от обща комисия, след което и двете камари гласуват за окончателната версия и тя отива при президента за подпис.

Проектът включва изграждането на газопровод с капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той се изпълнява от Nord Stream 2 AG с единствен акционер – "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall – са с общо финансиране на проекта от 50%, тоест до 950 милиона евро всеки. САЩ активно се противопоставят на проекта, промотирайки втечнения си природен газ в ЕС, както и Украйна, която се страхува да не загуби транзита. През декември Съединените щати наложиха санкции срещу "Северен поток 2", като изискаха от компаниите незабавно да спрат полагането на газопровода.

"Газпром" предприема стъпки за завършване на полагането на газопровода и очаква неговото пускане в края на 2020 г. или началото на 2021 г. В момента около 94% от тръбите са положени. На 4 юни обаче редица сенатори, включително влиятелният републиканец Тед Круз, внесоха в Сената на САЩ законопроект за нови санкции срещу "Северен поток 2". Според изявлението им, санкциите се прилагат за всички плавателни съдове, участващи в строителството, за тези, които съдействат за предоставянето на тези съдове, както и за предоставянето на застрахователни и пристанищни услуги, а също и за тези, които предоставят сертификати за начало на експлоатацията на газопровода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com