САЩ екстрадират в Япония двама мъже, помогнали на Карлос Гон да избяга

1071
САЩ екстрадират в Япония двама мъже, помогнали на Карлос Гон да избяга
Снимка: Getty Images/Guliver

Двама мъже – баща и син, обвинени, че са помогнали на бившия директор на „Нисан” Карлос Гон да избяга от Япония, пристигнаха днес в Токио. Те изгубиха съдебната битка срещу исканото им екстрадиране, съобщиха местните медии, цитирани от БГНЕС.

Бившият член на американските специални части Майкъл Тейлър и синът му Питър са обвинени, че са организирали операцията през 2019 г. с нелегалното извеждане на Гон от Япония, скрит в сандък за аудио оборудване, натоварен в частен самолет.

В момента Гон живее в Ливан извън обсега на японското правосъдие, тъй като между Бейрут и Токио няма договор за екстрадиция. Двамата Тейлър нямаха този късмет и бяха предадени по-рано днес на японските прокурори.

Третият мъж, обвинен в съдействие за бягството, остава на свобода.

Двамата мъже кацнаха на летището в Нарита извън Токио и ще бъдат отведени в център за задържане след процедура по проверка за коронавирус.

Питър Тейлър беше арестуван в САЩ през май миналата година, докато се подготвяше да отпътува за Ливан.

Той и баща му се бориха да блокират искането за екстрадиция на Япония. Техните адвокати твърдяха, че мъжете ще се сблъскат в Япония с условия, подобни на изтезания, но през февруари Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата им.

Турция обвини седем души за бягството на Карлос Гон

Турските прокурори са повдигнали обвинения срещу седем души, за които се твърди, че са замесени в бягството на бившия президент на япон...

"Това е тъжен ден за семейството и за всички, които вярват, че ветераните заслужават по-добро отношение от собствената си страна", заяви адвокатът им Пол Кели в изявление, в което потвърди, че бащата и синът са били предадени на японското правосъдие.

През февруари 2020 г. „Нисан“ заведе дело срещу бившия си изпълнителен директор Карлос Гон за 90 милиона долара, "за да възстанови значителна част от нанесените на компанията финансови щети", припомня БГНЕС.

Сумата е използвана от Гон за плащане на лични сметки и използване на фирмени ресурси като частни самолети и „правни и регулаторни разходи", направени в Япония, САЩ, Холандия и други юрисдикции.

Японските власти го обвиниха, че не е отчитал заплатата си в „Нисан“, докато компанията поддържа твърдението, че Гон е злоупотребил със средства за пищни пътувания в чужбина, вариращи от парти във Версайския дворец до карнавали в Рио де Жанейро

Карлос Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от прокуратурата на Токио на 19 ноември 2018 г. През април 2019 г. е освободен от затвора под гаранция и поставен под домашен арест. В края на декември той нелегално отлетя от Япония на частен самолет и избяга в Ливан през Турция. На пресконференция на 8 януари в Бейрут Гон обвини японски служители и ръководители на „Нисан“ в заговор срещу него и разкритикува остро японската прокуратура и съдебната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com