САЩ и Русия - номер едно и две в износа на оръжие

2235
САЩ и Русия - номер едно и две в износа на оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ и Русия водят класацията на износителите на основните видове оръжия. Съвместният им дял е 56% от 2012 до 2016 година. Информацията е на Стокхолмският институт по проблемите на мира (СИПРИ). Базата данни на института обхваща период от 1950 година, а при описанието на тенденциите при международните военни трансфери институтът използва средните показатели за петгодишен период, пише БГНЕС.

Според публикувания от СИПРИ рейтинг, петицата най-големи доставчици на оръжие, както и досега, се оглавява от САЩ. Техният дял в общия обем в глобалния експорт е 33%. Главни техни „клиенти”, според анализаторите на СИПРИ, са Саудитска Арабия (13% от американския експорт), Обединените арабски емирства (8,7%) и Турция (6,3%). Като цяло за изминалите пет години САЩ са изнесли свое оръжие в 100 държави и експортните доставки от САЩ за последните пет години са се увеличили в сравнение с предишния наблюдаван период с 21%.

Кои държави изнасят най-много оръжие?

Трите страни, които са изнесли най-много оръжие за 2015 година са САЩ, Русия и Франция, показват данни на Службата за изследвания към а...

Второ място в списъка на големите износители, както и в двата предишни петгодишни периода, е за Русия. Нейният дял в международната търговия е 23%. Главни партньори на Русия за последните пет години са Индия (38% руски експорт), Виетнам (11%) и Китай (11%). Като цяло от 2012 до 2016 година Русия е доставила свое въоръжение в 50 страни.

На трето място сред големите износители в публикувания списък е, както и по-рано, Китай (6,2% от световния експорт). Следват Франция (6%) и Германия (5,6%).

От СИПРИ установяват, че като цяло международните доставки на основните видове обикновени оръжия са се увеличили през последните пет години с 8,4% в сравнение с предишния период, което е най-високият показател от 1990 година.

Според СИПРИ най-големите региони получатели на оръжие за изминалите пет години са държавите от Азия и Океания (43% от световния внос). Следват страните от Близкия изток (29%), Европа (11%), страните от Южна и Северна Америка (8,6%) и Африка (8,1%).

За пръв път от 5 години насам разходите за оръжие в глобален мащаб растат

Общият обем разходи за въоръжение в света през 2015 г. са се увеличили с 1% спрямо предходната година и са 1.676 трилиона долара. Това ...

Като публикуват тези данни, анализаторите от СИПРИ обръщат внимание, че най-голям ръст на вноса за последните 10 години се наблюдава в Азия, Океания и Близкия изток. Отчетливо намаляване на вноса се регистрира в държавите от Европа, Северна и Южна Америка, Африка.

Петицата най-големи вносители се оглавява от Индия (13 % от световния внос). Саудитска Арабия е на второ място (8,2% ), след това в списъка са ОАЕ (4,6%), Китай (4,5%) и Алжир (3,7%). Техният дял в световния внос е 34%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка