САЩ и Русия обмислят ново споразумение за неразпространение на ядрено оръжие

2299
САЩ и Русия обмислят ново споразумение за неразпространение на ядрено оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ се стремят към сключване на ново споразумение за неразпространение на ядреното оръжие с Русия. Това обяви в петък американският президент Доналд Тръмп, пише ТАСС. "Вече работим с Русия по споразумение за неразпространение, ядрено неразпространение. Ако изработим нещо подобно, би било чудесно", заяви американският лидер. Той говори в околностите на Тампа на среща с представители на Флорида. Целта на визитата му бе да се обърне внимание на разпространението на коронавируса и реакцията на сезона на ураганите в САЩ. Тръмп не предостави никакви подробности относно споменатото руско-американско съдействие.

Очевидно ръководителят на американската администрация имаше предвид руско-американските консултации относно перспективите за контрол на оръжията и разоръжаването. На тези срещи, на първо място, се обсъжда по-нататъшната съдба на Руско-американския договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START, неофициално наречен START-3). Това споразумение изтича в началото на 2021 г., ако Москва и Вашингтон не постигнат споразумение за неговото удължаване. Договорът беше подписан от 2-те държави през 2010 г. Според неговите условия, всяка страна намалява стратегическите си настъпателни оръжия по такъв начин, че 7 години след влизането му в сила и след това, общите им количества не надвишават 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МКБМ), подводни балистични ракети (СЛБМ) и тежки бомбардировачи (TB), 1 550 бойни глави върху тях, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на ICBM, SLBM и TB.

Доналд Тръмп е искал да продаде Пуерто Рико след урагана "Мария"

След катастрофалния ураган "Мария" в Пуерто Рико, президентът на САЩ Доналд Тръмп е обмислял идеята за продажба на острова през 2017 г....

Договорът остава в сила за 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение преди тази дата. Той може също да бъде удължен за не повече от 5 години (тоест до 2026 г.) по взаимно съгласие на страните. Москва призовава Вашингтон да не отлага разрешаването на въпроса за възможността за удължаване на договора и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването. Както руският президент Владимир Путин посочи в интервю за „Файненшъл таймс“ през юни 2019 г., ако това споразумение престане да съществува, „тогава всъщност изобщо няма да има инструменти в света, които да сдържат надпреварата във въоръжението“, обяснява изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com