САЩ и Русия удължават СТАРТ-3

1883
САЩ и Русия удължават СТАРТ-3
Снимка: Getty images/Guliver

Съединените щати заявиха, че искат незабавна среща с Русия, за да финализират сделката за удължаване на ядрения договор, след като Москва подкрепи американското предложение за замразяване на бойни глави, съобщи АФП.

"Оценяваме готовността на Руската федерация за постигане на напредък по въпроса за контрола на ядрените оръжия," заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус.

Още един ключов договор за намаляване на най-страшните оръжия на САЩ и Русия изглежда ще стане история

Новият договор СТАРТ между САЩ и Русия едва ли ще бъде удължен. Това заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Дж...

"Съединените щати са готови за незабавна среща, за да финализират споразумението. Очакваме Русия да упълномощи своите дипломати да направят същото."

По-рано днес ТАСС съобщи, че готовността на Русия, заедно със САЩ, да замрази ядрени бойни глави, може да даде възможност през следващите дни да се постигне споразумение за удължаване на Договора за ограничаване на стратегическите бойни оръжия (СТАРТ-3) с една година.

Очаква се по-късно днес специалният представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли да информира страните от НАТО за състоянието на преговорите с Русия.

По-рано днес руското външно министерство обяви готовността на Русия, ако СТАРТ бъде удължен с една година, да замрази заедно с американската страна ядрените бойни глави за този период при липса на допълнителни изисквания от САЩ.

Русия напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМ...

На 16 октомври руският президент Владимир Путин предложи да се удължи договорът СТАРТ поне за една година без допълнителни условия. Според него допълнителното време дава възможност за провеждане на смислени преговори. Съединените щати обаче отказаха тази оферта заради несъгласието с предложението за незамразяване на бойните глави.

САЩ и Русия подписаха договора през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си бойни оръжия по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и в бъдеще, общите им количества да не надвишават 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), подводни балистични ракети (ПБР) и тежки бомбардировачи (TБ), 1 550 бойни глави, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, БПЛ и ТБ. Договорът остава в сила 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен преди тази дата с последващо споразумение. Той може да бъде удължен за не повече от пет години (т.е. до 2026 г.) по взаимно съгласие на страните.

Москва призовава Вашингтон да не отлага разрешаването на въпроса за удължаване на документа и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването. Както Путин посочи в интервю за „Файненшъл Таймс“ през юни миналата година, ако и това споразумение престане да съществува, „тогава всъщност в света няма да има инструменти за ограничаване на надпреварата във въоръжаването“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com