САЩ: Има опасно военно партньорство между Иран и Русия

3511
САЩ: Има опасно военно партньорство между Иран и Русия
Снимка: GettyImages

Съединените щати изразиха тревога от "пълномащабното партньорство в областта на отбраната" между Русия и Иран, като го определиха като "вредно" за Украйна, съседите на Иран и света.

Западните сили обвиняват Иран, че доставя безпилотни летателни апарати на Русия за войната ѝ срещу Украйна, докато Москва продължава да поразява енергийната инфраструктура на страната в търсене на предимство в кървавия конфликт, предава БГНЕС.

Вашингтон: Ирански инструктори са помагали на Русия за дроновете от Крим

Властите на САЩ смятат, че ирански инструктори и техници са оказвали подкрепа на руската армия при нападението й срещу цели в Украйна с...

Вашингтон и преди е осъждал иранско-руското сътрудничество в областта на сигурността, но днес предостави доказателства за отношения, включващи оборудване като хеликоптери и изтребители, както и безпилотни самолети, като последните артикули водят до нови санкции от страна на САЩ.

"Русия се стреми да си сътрудничи с Иран в области като разработване на оръжия и обучение", заяви пред репортери говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Москва "предлага на Иран безпрецедентно ниво на военна и техническа подкрепа - това превръща отношенията им в пълноценно партньорство в областта на отбраната", каза той. "Видяхме и съобщения, че Москва и Техеран обмислят създаването на съвместна производствена линия за смъртоносни дронове в Русия. Призоваваме Иран да промени курса и да не предприема тези стъпки". Кърби заяви, че Съединените щати ще наложат санкции на три базирани в Русия субекта, активни в "придобиването и използването на ирански безпилотни летателни апарати".

Санкциите са насочени към руските Въздушно-космически сили, 924-ия държавен център за безпилотна авиация и руското командване на военнотранспортната авиация. "Съединените щати ще продължат да използват всички средства, с които разполагаме, за да прекъснат тези трансфери и да наложат последствия на лицата, участващи в тази дейност", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в изявление относно санкциите. 

ООН описа най-жестоките убийства на мирни жители в Украйна

Управлението на Върховния комисариат на ООН по правата на човек издаде доклад за разправата над граждански лица на украинските територи...

Миналия месец Техеран призна, че е изпратил безпилотни летателни апарати на Русия, но настоя, че те са били доставени преди нахлуването в Украйна. Кърби заяви, че Съединените щати са обезпокоени и от факта, че Русия "възнамерява да предостави на Иран модерни военни компоненти", включително хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

Съобщава се, че ирански пилоти се учат да управляват модерни военни самолети Су-35 в Русия и Техеран може да получи самолетите през следващата година, което "значително ще укрепи военновъздушните сили на Иран в сравнение със съседите му в региона", каза Кърби. Съединените щати смятат, че Иран обмисля продажбата на "стотици балистични ракети" на Русия, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com