X
 
 

САЩ налага наказателни мита на европейски стоки

1204 7
photo of САЩ налага наказателни мита на европейски стоки
Снимка: iStock
Съединените щати наложиха мита за стоки за 7,5 милиарда долара на Европейския съюз, въпреки заплахите за ответни действия. Сред засегнатите от митата са „Еърбъс“, френските вина и шотландското уиски, предаде AFP.

Митата, които влязоха в сила след полунощ вашингтонско време, се появиха, след като разговорите между представители на Европа и САЩ не успяха да постигнат отмяна.

Финансов анализатор: Българските емигранти ще пострадат от новите мита на САЩ

Продължаващата вече 15 години разправия „Airbus“-„Boing“ достигна своята кулминация. Световната търговска орган...

Одобрената от СТО атака на президента на САЩ Доналд Тръмп влиза в сила, докато Вашингтон е затънал в търговска война с Китай и може допълнително да дестабилизира глобалната икономика.

Наказателните мита взимат на мушка самолети за гражданска авиация от Великобритания, Франция, Германия и Испания - страните, работят по „Еърбъс“ - които сега ще струват с 10 процента повече, когато се внасят в САЩ.

Но митата са насочени и към потребителски продукти като френско вино, които Тръмп обеща да атакува през последните месеци. Вината от Франция, Испания и Германия вече ще се бъдат посрещани отвъд Атлантика от 25-процентови мита.

Изказвайки се във Вашингтон часове преди влизането в сила на митата, министърът на икономиката на Франция Брюно льо Мер предупреди, че този ход ще има сериозни последствия.

„Европа е готова да отмъсти в рамките на нормите на СТО“, каза той пред репортерите малко след среща с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд.

Шотландското уиски и Тръмп – неволни съюзници срещу Brexit

Шотландското правителство заяви, че налагането на американските мита върху различни стоки, включително шотландското уиски, ще попречи н...

"Тези решения биха имали много негативни последици както от икономическа, така и от политическа гледна точка."

Льо Мер също предупреди САЩ да не откриват нов фронт в търговските си конфликти и отново призова за решение по договаряне. Във времена, когато глобалната икономика се забавя, „Мисля, че нашата отговорност е да направим всичко по възможностите си за избягване на такъв конфликт“.

Европа от своя страна може да наложи наказателни мита от следващата година, с които ще атакува субсидирането на „Боинг“.

В Европа има и друго голямо главоболие, тъй като Брюксел очаква в средата на ноември Тръмп да изпълни заканата си за налагане на наказателни мита върху вноса на коли от Стария континент.

Такъв удар ще засегне най-болезнено автомобилния сектор на Германия, въпреки че великани в сектора като Volkswagen и BMW имат производствени мощности и в САЩ.

СТО одобри новите мита на САЩ върху стоки от ЕС заради Airbus

Продължаващата вече 15 години разправия „Еърбъс“-„Боинг“ достигна своята кулминация. Световната търговска орган...

Тръмп прегърна протекционистично отношение към вноса на стоки в широк спектър, констатират наблюдатели.

През юли 2018 г. Тръмп и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер уж се договориха за примирие в конфликта, за да се проведат търговски преговори, но до момента разговорите не са стигнали до никъде.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Каквито и мита да слага Тръмп на Европа износа е толкова слаб почти никакъв че едвали има някакво значение,ще удари немските коли до някъде и самолетите защото американските самолети капят като гнили ябълки и никой вече не иска да лети с тях особенно Бойнг!Но немските коли просто Германия ще си разшири цеховете за производство които така или иначе има в САЩ и няма да прекарва готови коли през океа виж още ›› на.Все пак Европа не е Китай.В Америка няма почти нищо вност от Европа или останалия свят, само петрол от арабските държави и останалото идва от Китай.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Е, няма лошо! За български вина нищо не пише. Сега американците, вместо френски вина, ще пият български ментета, на цената на френски.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  То ще е много голям напън България да осигори такива огромни количества вино(па макар и менте) само да покрие пазара на един щат камо ли за всичките 50 та да усети американеца че има такова нещо като бг вино въобще .
  : 0 !
 • European 2 European преди 1 месец Профил на трол?
  А какви произведени в САЩ стоки се внасят от страните от ЕС?! По-голямата част от индустриялното производство в САЩ е изнесено в Азия или други страни с робски труд! Така, че след като САЩ се КАПСУЛИРАТ, ЕС трябва да наложи ответни наказателни мита такси на американските концерни поименно независимо къде се намира производството им (извън Европа!) Като например MicroSoft, Google, Apple-Macintosh, виж още ›› Facebook, Skype, HP, IBM, TexasInstruments, Compaq, Dell, Ford, GM, GE, ... Както и да даде финасови съимули и подкрепа на европейски производители за създаване на БЕЗПЛАТНИ за ЕС компютрна мултифункционална операционна система EuroLinux, EuroOffice (based on LibreOffice), EuroSearch (like Google, Yahoo, ....), EuroImage (like FastStone + PhotoShop), EuroCAD, EuMail, EuTalk (like Skype, ....), EuroSocial Net, EuroFilm (like Yuotube), ..... Универсалел On-Line+Off-Line EuroDictionary (за всички езици в ЕС + руски и китайски), .... Трябва да се Евро-инвестира в създаването на независима Интернет EuroNet, като и независима банкова разплащателна мрежа EuroBank, .... И всичко тпва да е в основата на ISO-стандартите! Освен това с ЕвроЗакон трябва да се накзават и глобяват най-строго всички доставчици на публични услуги за шпиониране и събиране на лични данни за клиентите си, както и за непоискана реклама! Така че българската еврокомисарка по образование и наука да насочи евро-ресурсите в тази насока, а не в абсолютно ненужни партийно-мафиотски проекти за ГЕПЕНЕ на готов финасов ресурс!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Въпроса е не какви стоки се внасят от САЩ, а какви стоки се изнасят за САЩ от ЕС.Защото митата удрят търговията на ЕС.Тоест стоките които пристигат в Америка от ЕС ще бъдат обложени от мита и американците ще плащат повече зада си ги купят.Съответно спада на продажбите в САЩ ще удари печалбите на големите евро производители.Тоест европейските милионери ще печелят милиони но по малко от преди.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Еuropean няма нужда ЕС да си играе на дребно да налага санкци на ам.компани една по една .Може просто да мине цялата търговия на петрол от само в долари на само в евро( или друга валута)и на другия ден САЩ е в абсолютен фалит които няма да може да скрие ,няма да може да обслужва огромния си дълг и милионите на Зукърбърг и Бил Гейтс ще бъдат листа за тоалетна хартия.
  : 0 !
 • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 1 месец Профил на трол?
  U S A = U S S R # R U ! Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран и второ относно образованието. Със средно образование. Потърпевш от милицията и полицията, военните и институции, лекари и граждани.