САЩ налагат санкции на руски и китайски фирми

2072
САЩ налагат санкции на руски и китайски фирми
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ ще наложат санкции срещу четири юридически лица от Русия и Китай, които според Вашингтон са помогнали на Иран при разработването на неговата ракетна програма, заяви в четвъртък специалният пратеник на САЩ за Иран и Венецуела Елиът Ейбрамс, говорейки на видеоконференция, организирана от Бейрутския институт съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Според него в сряда ще бъдат взети съответни мерки. „Ще ви съобщя за това, което ще информираме по-късно във Вашингтон: днес налагаме санкции срещу четири юридически лица за техните дейности, допринасящи за ракетната програма на Иран, за прехвърляне на технологии в Иран, насочени към разработване на неговата ракетна програма“ , каза специалният представител на САЩ. "Това са четири юридически лица в Китай и Русия", каза той, без да назовава самите организации.

Американец призна, че е готвил терористични атаки срещу Белия дом и "Тръмп Тауър"

Жител на Южна Каролина призна, че е участвал в заговор за извършване на терористични атаки в САЩ и в чужбина от името на терористичната...

Ейбрамс добави, че администрацията на действащия президент на републиканската партия Доналд Тръмп ще продължи да оказва натиск върху Техеран и няма да спре да налага санкции възможно най-дълго. "Имаме само един президент по едно и също време. И нашата политика сега ще бъде абсолютно същата до 20 януари (встъпването в длъжност на новия избран президент) - това е политика на максимален натиск", подчерта той. "Ще имаме следващата седмица, а след това още една седмица, а след това още една и така до декември - януари. Ще има санкции, свързани с оръжия, оръжия за масово унищожение, свързани с правата на човека. Така че това ще продължи около два месеца, до самия край ", добави Абрамс.

Според специалния представител на САЩ новата администрация на демократа Джо Байдън няма да може веднага да промени радикално политиката спрямо Иран, въпреки че по-рано в предизборната си програма той обяви възможността САЩ да се върнат към ядрената сделка. „Има мнение, че новата администрация може да дойде и да „ натисне копчето “, сякаш е ключ за светлина: няма JCPOA (Съвместен цялостен план за действие за ядрената програма на Иран), сега отново включваме JCPOA. Ще кажа на всички, това не е толкова просто", убеден е американският дипломат. Според Ейбрамс е невъзможно незабавното връщане към споразумението, тъй като ситуацията в света се е променила по време на президентството на Тръмп и много страни в региона вече са скептични относно поддържането на JCPOA. "Не мисля, че тази идея просто да " натискаме копчето" работи. По мое собствено мнение реалният процес на предоговаряне на споразумението, дори ако искахме да се върнем към JCPOA, ще отнеме много месеци", каза Ейбрамс.

Бъдещето на Съвместния цялостен план за действие за ядрената програма на Иран е поставено под въпрос след едностранното изтегляне от САЩ на 8 май 2018 г. и налагането от Вашингтон на санкции срещу Техеран в областта на износа на петрол.

Според Ислямската република останалите участници, предимно европейци, не се придържат напълно към задълженията си в икономическата част на споразумението, така че ядрената сделка в сегашния си вид няма смисъл. В тази връзка Иран започна поетапно спиране на задълженията си по споразумението относно обогатяването на уран и изследователските дейности и в началото на януари обяви приключването на този процес.

Милиони американци очакват да останат без дом до края на годината

Милиони американци очакват да бъдат изгонени от домовете си до края на тази година, което ще е допълнение към страданието, причинено от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com