САЩ напусна Съвета за човешките права на ООН

6655
САЩ напусна Съвета за човешките права на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Очаквано и вече официално – САЩ реши да се оттегли от Съвета по човешките права на ООН. Това беше съобщено от американския представител в ООН Ники Хейли.

Решението не е изненада, след като американската дипломация отдавна говори в тон на разрив що се отнася до този орган. Причината – според Вашингтон Съветът заема антисемитски позиции що се отнася до „вечния” конфликт в Близкия изток между Израел и Палестина и нарушаването на човешките права в Палестина от Израел.

Доклад: Нарушаването на човешките права в Турция остава безнаказано

Увеличават се нарушенията на човешките права в Турция, те остават безнаказани, държавата не изпълнява задълженията си за защита на прав...

Самата Хейли използва много силни думи при обявяването на решението на американците – тя каза, че Съветът е „помийна яма на политическо пристрастие” и обясни, че САЩ предприема тази мярка, „тъй като нашата съвест не ни позволява да останем част от лицемерна и служеща на себе си организация, която се подиграва с човешките права”.

Същевременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази съжаление относно решението на САЩ, като заяви, че би предпочел Вашингтон да не беше действал така, предаде Агенция „Фокус”. „Съветът на ООН по човешките права играе много важна роля за насърчаването и защитата на човешките права по целия свят“, заяви Гутериш чрез писмено съобщение.

Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обяви, че САЩ са искали да превърнат Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) в послушен инструмент за прокарване на собствените си интереси и наказание на неудобните страни. В дипломатическата мисия на Русия напомнят, че тази структура, както и цялата система на ООН е призвана "да служи на всички държави членки, а не на която и да е една страна или група страни". "За съжаление нашите колеги от Вашингтон не разбират това или не го признават. Въпреки че отговорът на международната общност на техните замисли за реформа на Съвета нагледно показа тяхната изолация по този въпрос. Изглежда САЩ биха искали да превърнат Съвета в послушен инструмент за прокарване на своите интереси и за наказание на неудобни страни", се казва в заявлението на постоянното представителство, цитирано от БГНЕС.

Съветът по човешките права на ООН е спомагателен орган към Общото събрание на ООН, който разследва обвинения в нарушаване на човешките права, които се отнасят до всяка страна-членка на ООН. В него участват 47 държави, които се избират на регионален принцип за мандат от 3 години. Съветът заседава в Женева.

Световен ден за правата на човека

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на човека. Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална...

Откакто Съветът заработи през 2006 година, той е издал 78 резолюции срещу Израел и това всъщност е единствената държава, която бива официално заклеймявана като нарушител на правата на човека. За сравнение относно Судан и случващото се от години там Съветът засега изразява единствено „дълбока загриженост”. А специалният докладчик на Съвета що се отнася до конфликта между Израел и Палестина е единственият, който работи без мандат т.е. безсрочно. Сега това е Ричард Фалк, който определя отношението на Израел към палестинците като отношението на надзиратели в нацистки лагери спрямо евреи. Дори Палестинската автономия поиска оставката на Фалк, обвинявайки го, че действа в подкрепа на „Хамас”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com