САЩ не са готови за хибридна война с Русия

3275
САЩ не са готови за хибридна война с Русия
Снимка: iStock/Guliver

САЩ не са готови за "хибридна война" с Русия и във връзка с това имат намерение да коригират плановете за развитие на военното и други ведомства. Това заяви министърът на отбраната на страната Марк Еспер, цитиран от РИА Новости.

„Недиректната война“ или „войната с представителство“ е конфликт, зад чиито непосредствени участници седят по-големи играчи. Примери за такива войни са Корейската и първия етап на Виетнамската.

Кой ще замести Джон Болтън?

След освобождаването на Джон Болтън президентът на САЩ Доналд Тръмп търси четвърти по ред съветник по националната сигурност за мандата...

Изказвайки се на конференция на военновъздушните сили на САЩ, министърът изрази мнение, че Русия през последните години ефективно демонстрира провеждането на „косвени, хибридни бойни и военни операции в сивата зона“. Като пример той посочи събитията в Крим и Украйна, без да уточнява какво има предвид.

Киев и редица западни държави смятат, че Русия се намесва в делата на Украйна и е страна в конфликта в Донбас. Русия отрича това и нарича подобни твърдения недопустими. Москва многократно е заявявала, че не е страна в вътрешноукраинския конфликт и не участва в събитията на югоизток, не подкрепя милиции и не изпраща войски в Донбас, а се интересува от това, Украйна да преодолее политическата и икономическата криза, отбелязва руската агенция.

„Това говори, че те (Русия - бел. ред.) знаят, че не искат и не могат да ни противостоят в конвенционална война и затова търсят други начин, за да ни предизвикват, да водят стратегическо съперничество на по-ниско ниво от директния въоръжен конфликт“, заяви Еспер, отбелязва още агенция "Фокус".

„Това е нова форма на бойни действия. Имам предвид. Искам да кажа, че в много отношения тук сме най-слабо подготвени и че трябва да сме готови за това. Ето защо сега изучаваме как се готвят нашите планове за провеждане на кампаниите на различни театри (на военните действия) и се опитваме да излезем на ниво на стратегическо съперничество по-ниско от това равнище“, обясни министърът. Той подчерта, че това се отнася не само за военните, но и за други ведомства на САЩ, които трябва „да променят тази стратегическа ситуация, като провеждат информационни кампании и други“.

Русия държи едва 8,5 млрд. долара в американски ДЦК

През юли Русия продължи да свива своите инвестиции в американски държавни ценни книжа /ДЦК/, намалявайки ги до 8,5 милиарда долара, пок...

„Добри сме във военните операции, но когато се окажем в тази сива зона, когато излезем от конвенционалния конфликт, това се превръща в изпитание за нас“, резюмира Еспер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com