САЩ обвини Китай за разпространението на заразата с коронавирус

2098
САЩ обвини Китай за разпространението на заразата с коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Напрежението между САЩ и Китай излезе на преден план в годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Китай за разпространението на коронавируса. Той призова Китай да „понесе отговорност” за пандемията. В речта си китайският президент Си Цзинпин заяви, че страната му "няма намерение да влиза в студена война с никоя държава". Връзките между двете световни сили са напрегнати на редица фронтове, информира БГНЕС.

Тазгодишната среща на върха в Ню Йорк се провежда до голяма степен виртуално, като световните лидери изнасят предварително записани речи. Новият формат означава, че част от геополитическия театър, който обикновено се разиграва на ключовата среща на ООН, отсъства. Всяка държава беше представена от един делегат и имаше малка възможност една нация да опровергае твърденията на друга, пише БГНЕС. Президентът Тръмп ползва обръщението си, за да рекламира постиженията си, като част от предизборната си кампания. "Китай „зарази света. Трябва да потърсим отговорност от нацията, която разпространи тази чума в света - Китай", каза той. Президентът Тръмп, чийто собствен опит в борбата с коронавируса е внимателно следен в предизборната ситуация в САЩ, често обвинява Пекин в прикриване на вируса, заявявайки, че е азиатската страна е можела да спре разпространението на болестта. Китай нарече атаките на Тръмп неоснователни обвинения.

Над 100 австрийци "случайно" получиха пари от САЩ заради коронавируса

Повече от 100 чека за коронавирусни стимули от САЩ, всеки на стойност поне 1200 щатски долара, били осребрени в банки в Австрия през п...

В коментари, публикувани преди речите, президентът Си отправи по-ясен упрек към САЩ, заявявайки, че "никоя държава няма право да доминира в глобалните дела, да контролира съдбата на другите или да запази предимствата на развитието изцяло за себе си", нещо, в което самият Китай е обвиняван от критици. В речта си президентът на Китай направи изненадващото изказване, че страната му, която е най-големият производител на парникови газове в света - има за цел да достигне пикови емисии през 2030 г. и да ги нулира до 2060 г. Асамблеята беше открита от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който, без да назовава Китай или САЩ, предупреди: "Трябва да направим всичко, за да избегнем нова студена война. Ние се движим в много опасна посока", каза той. "Нашият свят не може да си позволи бъдеще, в което двете най-големи икономики разделят света - всяка със своите собствени търговски и финансови правила и капацитет в области като развитието на интернет и изкуствен интелект".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com