САЩ подготвят нови санкции срещу „Северен поток 2”

2344
САЩ подготвят нови санкции срещу „Северен поток 2”
Снимка: Nord Stream 2

Членовете на Конгреса на САЩ постигнала съгласие за налагане на нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2”, пише вестник „The Wall Street Journal”. Според изданието, поредните мерки могат да се превърнат в „победа” за двама украински лобисти.

Вадим Гламаздин от украинската компания „Нафтогаз” и Александър Харченко от Съвета за национална сигурност на Украйна се опитват в продължение на 4 години да убедят администрацията на Доналд Тръмп да въведе санкции.

Лобирането на украинците и подкрепата на сенатора Тед Круз доведоха миналата година до спиране на строителството на „Северен поток 2” заради въведените ограничителни мерки.

За да бъде завършен газопроводът е необходимо преоборудване на полагащият тръбите кораб „Академик Черский” за работа с тръби с по-голям диаметър. Според информацията на WSJ, новите санкции ще бъдат насочени към компаниите, които ще се занимават именно с преоборудването, както и срещу фирмите, които трябва да застраховат, инспектират и сертифицират „Северен поток 2”. „Сега украинците имат усещането, че са на крачка от успеха”, пише изданието.

Новите санкции ще станат „последният пирон в ковчега на този проект”, заяви Вадим Гламаздин. Според него, след влизането в сила на ограничителните мерки няма да има „практическа възможност” за довършването на газопровода.

Преди дни представител на компанията Nord Stream 2 AG обяви, че изграждането на „Северен поток-2“ ще продължи в началото на декември след пауза от около година, припомня БГНЕС.

Управлението на водните пътища и корабоплаването на Щралзунд е призовало капитаните на корабите да бъдат особено внимателни, когато плават на юг от района на Адлергрунд в Балтийско море заради началото на строителните работи там на 5 декември.

САЩ принудиха базирана в Норвегия компания да се откаже от работата си по "Северен поток 2"

Norske Veritas Germanischer Lloyd (DNV GL) прекрати дейността си по обслужването на "Северен поток 2" (СП 2), съобщава руското издание ...

В момента са изградени повече от 90 % от газопровода. Последните 16 км от участъка включва полагането на тръби в пределите на изключителната икономическа зона на Германия, а останалата част – в територията на Дания.

Първоначално се предвиждаше „Северен поток 2” да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г., но още през лятото стана ясно, че „Газпром” изостава от графика и няма да изпълни плановете за газопровода. През декември 2019 г. проектът спря окончателно, след като швейцарската компания „Allseas” отказа да положи тръбите заради страха от санкции от страна на САЩ и изведе корабите си от Балтийско море.

Още:

Рестарт на "Северен поток-2" след едногодишна пауза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com