САЩ постигна "пълен провал" в подготовката на сирийски бойци срещу "Ислямска държава"

6904
САЩ постигна "пълен провал" в подготовката на сирийски бойци срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият етап от програмата на Пентагона по подготовка на бойци от сирийската опозиция, които, според Вашингтон, трябва да са гръбнакът на въоръжените групировки в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) завърши с "пълен провал", съобщава телевизия CNN.

От първите 54 бойци от т.нар. Нови сирийски сили, подготвени по специална програма на Пентагона и изпратени на сирийска територия "почти половината са били или убити, или пленени, или изчезнали неизвестно къде, но никой от тях така и не е влязъл в сблъсък с ИД", се посочва в репортажа на американската телевизия.

Сл. Велков: Засега не сме приоритет на "Ислямска държава"

България е удобна територия за преминаване на лица от "Ислямска държава", не сме бронирани срещу атаки, не сме Обетована земя, но засег...

Подготвените от американци на територията на турска военна база сирийски опозиционни бойци веднага след прехвърлянето им в северната част на Сирия са попаднали на огъня на радикалната групировка "Джебхад ан Нусра."

Въпреки отчайващите първи резултати, Пентагонът настоява да продължи тази програма за обучение. Идеята е да бъдат подготвени 12 000 бойци на сирийската опозиция. Разходите за тази цел са 500 милиона долара, от които, според Си Би Ес, вече са похарчени 42 млн. долара, но резултатът е нулев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com