САЩ праща противокорабни ракети на Украйна за вдигане на руската морска блокада

9268
САЩ праща противокорабни ракети на Украйна за вдигане на руската морска блокада
Снимка: Getty Images

САЩ работи по предоставяне на модерни противокорабни ракети за Украйна, за да помогнат в преодоляването на морската блокада на Русия. Това съобщава Reuters, позовавайки се на американски официални лица.

Източниците на агенцията казват, че Вашингтон е на път да изпрати два типа мощни противокорабни ракети – Харпун/Harpoon (произведена от Boeing) и Naval Strike Missile (производство на Kongsberg и Raytheon Technologies). Те ще бъдат предоставени или директно от Щатите, или чрез трансфер от европейски партньор на САЩ, който разполага със същите ракети.

Harpoon е предназначена за всякакви метеорологични условия. Два от подмоделите ѝ са крилати ракети. Обикновеният Harpoon използва активен радар за насочване и лети точно над водата, за да избегне защитата на врага. Ракетата може да се изстрелва от самолети, кораби, подводници или батареи за брегова отбрана. Максималният ѝ обсег е около 300 км.

Украйна ударила още един руски кораб в Черно море, теглят го към Крим?

Още един руски кораб е бил поразен от украинските сили. Това съобщиха от Одеската областна военна администрация, като потвърдиха информ...

Naval Strike Missile може да бъде изстрелвана от различни платформи срещу различни цели в морето и на сушата. Конструкцията на планера и високото съотношение между тяга и тегло осигуряват на NSM изключително добра маневреност, с която преодолява противовъздушната отбрана на врага. Автономното разпознаване на целта (ATR) на търсещото устройство гарантира, че правилната цел ще бъде открита, разпозната и поразена, в морето или на сушата. Обсегът ѝ е 250 км.

През април Володимир Зеленски призова Португалия да изпрати на украинската армия ракети Харпун, които са с обсег от почти 300 км. Киев обаче е изправен пред няколко пречки, които не позволяват да ги получи – сред тях е ограничената наличност на платформи за изстрелване на ракетите от брега.

Според Reuters – ако Вашингтон предостави по-мощни оръжия, които могат да потопят руските бойни кораби, това ще означава ескалация на конфликта. Киев не пази в тайна, че иска по-модерни американски способности, които да надградят настоящия арсенал от артилерия, ракети Javelin и Stinger и други оръжия. Списъкът на Украйна включва ракети, които биха могли да отблъснат руския флот от черноморските му пристанища, което ще позволи възобновяването на износа на зърно и други селскостопански продукти.

Настоящи и бивши американски служители и източници от Конгреса казват, че има пречки пред изпращането на по-мощни оръжия с по-дълъг обсег на действие в Украйна. Използването им изисква продължително обучение и трудности при поддръжката на оборудването, а и може да доведе до ескалация и по-активно въвличане на САЩ във войната.

Около 20 плавателни съдове на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в „оперативната зона“ в Черно море, проред британското Министерство на отбраната. Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси в института "Хъдсън", казва, че между 12 и 24 противокорабни ракети като Харпун с обсег над 100 км биха били достатъчни, за да застрашат руските кораби и да убедят Москва да вдигне блокадата.

В Русия палят военни комисариати, Москва казва за стотици нови предали се от "Азовстал"

Серия от нападения с коктейли Молотов срещу руски военни комисариати е станала факт според американския мозъчен тръст Институт за изуча...

Кремъл вече претърпя тежки поражения по флота си, след като флагманът в Черно море – крайцерът „Москва“ – потъна след удар от украински ракети „Нептун“. Русия твърди, че инцидентът с кораба се дължи на пожар вследствие на неизгасена цигара.

Според Reuters – няколко държави от Европа изявяват желание да изпратят Харпун на Украйна и след това да бъдат компенсирани от САЩ, но „никоя от тях не иска да бъде първа“. По-лесна ще е доставката на NSM, тъй като съюзниците от НАТО биха могли да предоставят мобилни наземни установки и бойни глави от Норвегия.

Междувременно Пентагонът обяви, че е одобрил десетия пакет военна помощ за Украйна на стойност 100 милиона долара. Той е предназначен за битката на украинските войници в източната част на страната, където Русия започна нова офанзива.

Пакетът включва 18 гаубици от по 155 мм, 18 тактически превозни средства за тегленето на гаубиците, 3 противоартилерийски радара AN/TPQ-36, както и полево оборудване и резервни части.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка