САЩ праща противокорабни ракети на Украйна за вдигане на руската морска блокада

9218
САЩ праща противокорабни ракети на Украйна за вдигане на руската морска блокада
Снимка: Getty Images

САЩ работи по предоставяне на модерни противокорабни ракети за Украйна, за да помогнат в преодоляването на морската блокада на Русия. Това съобщава Reuters, позовавайки се на американски официални лица.

Източниците на агенцията казват, че Вашингтон е на път да изпрати два типа мощни противокорабни ракети – Харпун/Harpoon (произведена от Boeing) и Naval Strike Missile (производство на Kongsberg и Raytheon Technologies). Те ще бъдат предоставени или директно от Щатите, или чрез трансфер от европейски партньор на САЩ, който разполага със същите ракети.

Harpoon е предназначена за всякакви метеорологични условия. Два от подмоделите ѝ са крилати ракети. Обикновеният Harpoon използва активен радар за насочване и лети точно над водата, за да избегне защитата на врага. Ракетата може да се изстрелва от самолети, кораби, подводници или батареи за брегова отбрана. Максималният ѝ обсег е около 300 км.

Украйна ударила още един руски кораб в Черно море, теглят го към Крим?

Още един руски кораб е бил поразен от украинските сили. Това съобщиха от Одеската областна военна администрация, като потвърдиха информ...

Naval Strike Missile може да бъде изстрелвана от различни платформи срещу различни цели в морето и на сушата. Конструкцията на планера и високото съотношение между тяга и тегло осигуряват на NSM изключително добра маневреност, с която преодолява противовъздушната отбрана на врага. Автономното разпознаване на целта (ATR) на търсещото устройство гарантира, че правилната цел ще бъде открита, разпозната и поразена, в морето или на сушата. Обсегът ѝ е 250 км.

През април Володимир Зеленски призова Португалия да изпрати на украинската армия ракети Харпун, които са с обсег от почти 300 км. Киев обаче е изправен пред няколко пречки, които не позволяват да ги получи – сред тях е ограничената наличност на платформи за изстрелване на ракетите от брега.

Според Reuters – ако Вашингтон предостави по-мощни оръжия, които могат да потопят руските бойни кораби, това ще означава ескалация на конфликта. Киев не пази в тайна, че иска по-модерни американски способности, които да надградят настоящия арсенал от артилерия, ракети Javelin и Stinger и други оръжия. Списъкът на Украйна включва ракети, които биха могли да отблъснат руския флот от черноморските му пристанища, което ще позволи възобновяването на износа на зърно и други селскостопански продукти.

Настоящи и бивши американски служители и източници от Конгреса казват, че има пречки пред изпращането на по-мощни оръжия с по-дълъг обсег на действие в Украйна. Използването им изисква продължително обучение и трудности при поддръжката на оборудването, а и може да доведе до ескалация и по-активно въвличане на САЩ във войната.

Около 20 плавателни съдове на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в „оперативната зона“ в Черно море, проред британското Министерство на отбраната. Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси в института "Хъдсън", казва, че между 12 и 24 противокорабни ракети като Харпун с обсег над 100 км биха били достатъчни, за да застрашат руските кораби и да убедят Москва да вдигне блокадата.

В Русия палят военни комисариати, Москва казва за стотици нови предали се от "Азовстал"

Серия от нападения с коктейли Молотов срещу руски военни комисариати е станала факт според американския мозъчен тръст Институт за изуча...

Кремъл вече претърпя тежки поражения по флота си, след като флагманът в Черно море – крайцерът „Москва“ – потъна след удар от украински ракети „Нептун“. Русия твърди, че инцидентът с кораба се дължи на пожар вследствие на неизгасена цигара.

Според Reuters – няколко държави от Европа изявяват желание да изпратят Харпун на Украйна и след това да бъдат компенсирани от САЩ, но „никоя от тях не иска да бъде първа“. По-лесна ще е доставката на NSM, тъй като съюзниците от НАТО биха могли да предоставят мобилни наземни установки и бойни глави от Норвегия.

Междувременно Пентагонът обяви, че е одобрил десетия пакет военна помощ за Украйна на стойност 100 милиона долара. Той е предназначен за битката на украинските войници в източната част на страната, където Русия започна нова офанзива.

Пакетът включва 18 гаубици от по 155 мм, 18 тактически превозни средства за тегленето на гаубиците, 3 противоартилерийски радара AN/TPQ-36, както и полево оборудване и резервни части.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com