САЩ през 2018 година: "Хаванският синдром" е насочена енергия

5010
САЩ през 2018 година: "Хаванският синдром" е насочена енергия

Още в средата на 2018 г. ръководството на Държавния департамент на САЩ подозира, че симптомите на т. нар. "Хавански синдром" могат да бъдат свързани с излагане на "насочена енергия“. Едва цели две години по-късно представители на Департамента уведомяват Конгреса на САЩ. Това твърди статия, публикувана във в. Politico, цитирана от БГНЕС.

Според изданието в средата на 2018 г. Министерството на външните работи на САЩ е извършило вътрешни проверки. Направени са тестове извън САЩ на лица, които са имали симптоми на синдрома, като при тестовете е изследвано дали те са били подложени на „насочена енергия“. Журналистите на вестника са разследвали документи за двама пострадали, на които е било наредено веднага да се върнат в САЩ.

Хаванският синдром: Мит или реалност

Миналата седмица в Колумбия беше открит предполагаем случай на "Хавански синдром" - най-новото от поредицата подозрителни нападения, ко...

Един от тях е служителят на Държавния департамент Марк Лензи. Той твърди, че е получил мозъчно увреждане, докато е работил в Китай в края на 2017 г. „Лензи обвини Държавния департамент в укриване на това какво е причинило симптомите при него и още двама други дипломати, както и в укриване на информация от Конгреса“, се казва в статията. Едва в началото на 2021 г. Конгресът е уведомил депутатите за водените разследвания и проверките за доказателства за въздействието на "насочена енергия".

Счита се, че около 200 души в САЩ са получили сходни симптоми, сред които силно главоболие, а впоследствие някои са развили и мозъчно увреждане. Предишната администрация на Вашингтон твърди, че над 40 американски дипломати са пострадали в Хавана от ноември 2016 г. в резултат на неизвестен външен натиск. Властите на Съединените щати държаха Куба отговорна за тези инциденти. През септември 2017 г. САЩ отзоваха 60% от служителите на посолството си в Хавана и след това поискаха Куба да намали размера на дипломатическата си мисия във Вашингтон с 15 души.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс призна в интервю за Националното обществено радио на САЩ на 22 юли, че причината за болестта, наречена "Хавански синдром", не е установена. Той твърди, че не изключва участието на Русия в предполагаемите атаки срещу служители на американското разузнаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка