САЩ разкритикуваха свободното говорене за ядрените оръжия на Путин

2532
САЩ разкритикуваха свободното говорене за ядрените оръжия на Путин
Снимка: iStock

Съединените щати осъдиха "свободното говорене" за ядрените оръжия, след като руският президент Владимир Путин спомена за нарастващите рискове от ядрена война, но заяви, че Москва няма да нанесе първи удар.

Путин, който и преди е намеквал за използването на малки "тактически" оръжия във войната в Украйна, заяви на среща в Кремъл, че "такава заплаха се увеличава", но беше уклончив по отношение на политиката на Русия. "Русия в никакъв случай няма да ги използва първа", каза Путин.

Русия е изстреляла хиляда ракети срещу украинската енергийна инфраструктура, твърди Киев

Русия е изстреляла повече от хиляда ракети срещу украинска енергийна инфраструктура, която все още работи, въпреки че е претърпяла знач...

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, запитан за забележките на Путин, отказа да отговори директно, но заяви: "Смятаме, че всяко свободно говорене за ядрени оръжия е абсолютно безотговорно."

Прайс заяви, че ядрените сили по света от времето на Студената война, включително Китай, Индия, Съединените щати и самата Русия, са били категорични, че "ядрената война е нещо, което никога не трябва да се води и никога не може да бъде спечелено".

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Смятаме, че всякаква друга реторика - независимо дали става дума за ядрено размахване на саби или дори за повдигане на въпроса за използването на тактически ядрени оръжия - е нещо безотговорно", каза Прайс. "Тя е опасна и противоречи на духа на това изявление, което е в основата на режима за неразпространение на ядрените оръжия от времето на Студената война", каза той, цитиран от БГНЕС.

Генералният секретар на НАТО очаква руска офанзива в Украйна през пролетта

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква мащабна руска офанзива в Украйна през пролетта, предаде БТА. "Това, което виждаме...

В изказването си Путин противопостави Русия на Съединените щати, посочвайки разполагането на ядрени оръжия от Вашингтон в съюзниците на НАТО в Европа. "Ние не сме прехвърляли и не прехвърляме ядрените си оръжия на никого, но, разбира се, ще защитим нашите съюзници с всички средства, с които разполагаме, ако е необходимо", каза Путин.

Представители на САЩ изразиха опасения, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако се почувства обречена на бойното поле и може да създаде измислена история, за да оправдае действията си. Русия вече е говорила за предполагаеми украински опити за взривяване на "мръсна бомба", което предизвика категорични опровержения от страна на Украйна и остър упрек от страна на Съединените щати, които рядко поддържаха директна комуникация с Москва, за да я предупредят да не използва ядрено оръжие.

Нито Съединените щати, нито Русия - най-големите ядрени сили - официално не провеждат политика на отказ от първа употреба на свръхразрушителното оръжие. В неотдавнашния преглед на позициите на САЩ, извършен от президента Джо Байдън, се стигна само до заключението, че ядрените оръжия трябва да се използват само при "екстремни обстоятелства". Наскоро Русия отмени планираните в Кайро преговори за контрол на ядрените оръжия, обвинявайки Съединените щати, които се опитват да накажат Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, във враждебност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com